Caja 3M

Cristina Arrazola-Oñate Tojal | Arturo / Fito Rodríguez Bornaetxea


Gairebé trenta anys després Fito Rodriguez investiga, des del punt de vista dels protagonistes, les revoltes obreres del 3 de març de 1976 a Vitòria-Gasteiz durament reprimides per les forces de la dictadura. Els testimoniatges són entrellaçats amb imatges poètiques d'una caixa ficada en una altra davant un cel amb núvols, i les seves ombres.

Una premissa de partida. la Transició espanyola ha estat falsejada pels mitjans de comunicació, ja que no van ser els partits ni els polítics sinó els obrers els qui van accelerar aquests canvis. Alguns d'aquests expliquen els successos, del fatídic 3M a Vitòria-Gasteiz, en el qual la policia va carregar contra uns manifestants que demanaven millores salarials. El conflicte, entre els manifestants i les forces de repressió, és narrat mitjançant testimoniatges d'alguns dels seus protagonistes i il·lustrat amb imatges de l'època.

Obrers que van participar en la revolta narren les seves experiències: d'una protesta salarial es va passar a una reivindicació per l'amnistia. Tant el conflicte, moment de posada en marxa d'una activitat sindical abertzale, si bé ja existien sindicats bascos com a ELA., etc., com les seves conseqüències, el brutal enfrontament saldat amb cinc obrers assassinats, segueixen sense estar resolts ni depurades les responsabilitats. Experiència d'autonomia obrera que van impulsar la denominada “transició política” en l'Estat espanyol. El debat, amb la visió després de vint-i-cinc anys, «desarmant la memòria històrica construïda en els mitjans de comunicació» i les filmacions recuperades d'aquells successos, tant en súper 8 com de la televisió, són pautades per escenes d'una caixa grisa dins d'una blava o enfront de la finestra i els núvols del cel, un contrapunt esperançador.

Fitxa Tècnica