Hiperpolítica y Quintacomlumnismo

Cristina Arrazola-Oñate Tojal | Fundación Rodríguez


A través dels seus dos avatars, amb nick names: nicksones i art.rdz, els dos membres de la Fundación Rodríguez dialoguen sobre l'art i la capacitat de treball col·laboratiu en l'era digital preguntant-se, en un procés de constant crítica, per alguns dels fonaments del seu projecte TESTER.

«La hiperpolítica és una política que aspira a convertir-se en omnicompresiva, sent capaç de filtrar-se per tots els intersticis». (Cibergolem)

Natxo Rodríguez Arkaute és “nicksones”, Arturo Rodríguez Bornaetxea és “art.rdz”. Aquests dos avatars són convidats a gaudir de la “hiperpolítica quintacolumnista”, una hiperfilosofia desenvolupada pel col·lectiu Cibergolem(i publicada per l'editorial Gedisa amb el títol La quinta columna digital). Els seus dubtes són les de qualsevol que s'endinsa en un mitjà nou, amb noves regles l'estratègia de les quals és tirar mà de l'après i desenvolupat en els seus onze anys com a cos dual. La mútua col·laboració per sobre del reglamentat com a resistència. Els seus passejos per l'entorn digital són utilitzats com a punt i apart en el discurs que proveeix a l'espectador de temps per a entendre i ingerir els conceptes sobreescrits en la pantalla com a diàlegs d'aquests personatges geomètrics.

Una de les primeres qüestions és la funció de la institució que devora fins a les seves contrapartides i oposicions promocionant-les, un mètode per a desenvolupar els seus propis anticossos immunes a qualsevol virus desestabilitzador. De com la Fundación Rodríguez ha participat amb els seus projectes en aquest procés, reexaminant els seus principis davant el perill de veure's desactivats, hiperpolítacament parlant, per la pròpia institució. Una desacceleració corresposta per l'efímera i limitada presència de l'art contemporani en una societat adotzenada gràcies a la vulgaritat alienadora dels mitjans de comunicació hegemònics.

L'espai quadrangular que habiten, i que també comparteixen en el seu vídeo El robot de la Fundación Rodríguez, està demarcat pel final del sòl cap al negre espai exterior i dues parets, una amb porta (que, a manera de l'àngel exterminador, mai usen) i l'altra amb finestra i núvols plans. Els confinis del quart són els llocs de trobada més freqüents per a aquests dos avatars. Com si els límits accentuessin la reflexió sobre la redefinició i adequació del concepte art a l'actual societat disgregada digitalment, més enllà de les capitalistes post-avantguardes, una altra d'aquestes espinoses qüestions que urgeix debatre després de la proposta del projecte quintacolumnista. Sobretot, com posar en pràctica aquestes idees, aparentment utòpiques fins que van aparèixer les tecnologies cibernètiques, a través de xarxes horitzontals actives críticament i que impliquin multitud d'àmbits culturals (ciutadans, artistes, internautes). El seu projecte TESTER (2002-2005, on, al seu torn, participava el col·lectiu Cibergolem amb el seu projecte Hiperpolítica y Quintacolumnismo) apareix com a punt de referencial per a l'autocrítica. Després d'un intens debat entre els geomètrics N i F es conviden mútuament a un vi i un ball per a desgreixar.

Fitxa Tècnica