Atlas

Arturo / Fito Rodríguez Bornaetxea


Obra germinal de Fito Rodríguez en la qual evidencia les manipulacions ideològiques a través dels mitjans de comunicació i l'art: els símbols, els himnes i les banderes; mitjançant un videoclip para polític.

De clarejar a les piràmides i el desert per donar pas a l'anagrama d'ATLAS. Un ull i les ones que cobreixen l'espai, tres "guerrillers" exhortant cap a la càmera un discurs inintel·ligible. Diferents fotografies de manifestacions i revoltes al llarg del segle XX, mentre l'himne d'ATLAS és reinterpretat amb guitarra i violí. L'acció d'aquesta organització es demostra a través de la proliferació dels seus símbols (el logo dissenyat a partir de l'orbe mundial desdoblegat, i el seu anagrama amb l'A piramidal) i la seva disseminació per l'urbs (pancartes, banderes, pintades, cartells i pamflets). Tres peces minimalistes, banderes recolzades en mànecs de pales, presentades entre fum. La caiguda de la bandera dóna lloc a vistes de la terra, de l'espai, de galàxies i asteroides combinades amb mapes. El grup toca amb l'anagrama sobreimpresa. Pamflets al carrer que es converteixen en avions de paper i el desert.

Avançant-se als actuals moviments soci globals, els fluxos d'informació anticapitalista i articulant-ho en l'eix tecnologia, societat i espai aquest espot promocional de l'organització ATLES resulta una crítica anticipada a qualsevol adreçament de la societat. Sense un contingut programàtic aquest vídeo mostra accions situacionistes de propaganda guerrillera articulant el local i el global. Una demostració de com produir la pràctica política a través diferents repertoris formals, alterant l'acció política convencional mitjançant diferents maneres de desobediència civil, mobilitzacions no violentes i, sobretot, protestes simbòliques.

Aquest vídeo sobre accions autònomes, descentralitzades, creatives, part del projecte artístic de Fito Rodríguez Atlas: cuadros, objeto y banderas; y sus distintos despliegues en el espacio públicoper les quals el compositor Bingen Mendizábal va crear un himne. Tot aquest treball va ser exposat en la sala Arte Nativa de Bilbao en 1989 amb el títol d'exposició Atlas.

Fitxa Tècnica

  • Títol: Atlas
  • Direcció: Arturo / Fito Rodríguez Bornaetxea
  • Producció: Arturo Rodríguez, Yolanda López de Heredia, Esther Pérez de Eulate. 1989.
  • Equip:

    Sens determinar la seva funció: Bingen Mendizábal, Fito Rodríguez, Kike Suarez Arteaga, Yolanda López de Heredia, Esther Pérez de Eulate
    Banda sonora: Bingen Mendizábal (SGAE)
    Càmera: Maite Saenz Castillo
    Il·luminació: Kiko de la Rica
    Edició: Inmaculada Alecha, Juanma Bajo Ulloa, Eduardo Bao Ulloa, José Dorronsio, Gari, Txampi, Nando de la Casa, Koko Rico, Larry, Juan Luis, José Mari Salinas, Koldo Aginagalde, Ana Goikoetxea
    Col·laboran: Trayecto Galería, Cuvyco
    Realizat a: Centro de Imagen i Nuevas Tecnologías (C.I.N.T.) de Vitoria Gasteiz
    Llicència: Creative Commons BY NC SA 3.0

  • Durada: 00:05:22
  • Llenguatges: Anglès - Espanyol
  • Format original: U-Matic
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: NTSC - PAL
  • Llicència: Creative Commons