De Perejil a Diwaniya

Los Torreznos
Reproduïr la vista prèvia

Posició no accssible en el mode de vista prèvia



Dos torsos masculins d'esquena contra un fons blanc pengen de la pantalla. Des del pla sempre fix, s'escolten els sons que tots dos emeten tombats sense tot just moure's (excepte en els moments de major expressivitat, que es convulsionen mínimament). A mesura que avança el vídeo els sons guturals es converteixen en veus repetitives que traslladen a l'espectador a una pel·lícula d'acció on dos personatges es recolzen mútuament en les seves aventures.

«Vaya hombre, qué mala pata, venga vamos a intentarlo otra vez, venga, moviendo las manos, sí, con gesto feroz, que se nos vea desde lejos...» (Los Torreznos)

Un invasió del sòl de dos homes nus i immòbils. Tots dos suspesos en el no-res. A manera de tortura d'Abu Ghraib, romanen durant tot el vídeo en la mateixa posició. El so és el protagonista de l'acció. Des del començament s'escolta un soroll inintel·ligible (a mesura que avança la “no acció” es descobreix que són ells els qui el produeixen). Els sorolls es transformen en frases, repetides compulsivament i relatives a una persecució, a un interrogatori, a una tortura, a la desesperació i la cerca d'ajuda en l'altre. Cadascun té el seu paper però aquest es va intercanviant alternativament. «Nosaltres des del sòl, com a nens, juguem a les escenes de guerra que recordem de les nostres pel·lícules preferides. Per guanyar una mica més de lloc, juguem a morir-nos.»

La memòria fílmica de l'espectador és automàticament activada i contempla aquesta ofensiva en la qual es pot visualitzar mentalment helicòpters, armes, deserts, selves i presons. Les raons bèl·liques són desconegudes en una fugida que evoca l'espectacularitat de qualsevol conflicte armat. Una representació de l'aventura contemporània, després d'haver-se descobert tots els llocs de la Terra, condensada en un índex de memòries sonores agressives que formen ja part de la cultura comuna.

El títol De Perejil a Diwaniya fa referència a dues de les accions bèl·liques promogudes durant el govern d'Aznar. Gestes de l'Exèrcit espanyol protagonitzades pel comandament d'operacions especials (MOE), la funció de les quals és intervenir en missions poc convencionals, tant de pau com de combat. La primera, al juliol de 2002, recuperar el Penyal de Julivert, 800 metres quadrats de propietat espanyola ocupada per l'exèrcit marroquí i algunes cabres. D'altra banda, l'enviament en 2003 de tropes a la ciutat iraquiana d?Ad Diwaniya on efectius del MOE dins de la brigada Plus ultra (com a força de manteniment de la pau) van realitzar labors de seguretat per a la reconstrucció del país.

Fitxa Tècnica

  • Títol: De Perejil a Diwaniya
  • Direcció: Los Torreznos
  • Producció: 2007.
  • Durada: 00:16:50
  • Llenguatges: Espanyol
  • Subtítols: Anglès
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: NTSC - PAL
  • Llicència: Copyright