Tránsitos (Casares)

Susana Casares


Vídeo documento sobre la preparació de dones immigrants a Espanya per atendre a persones majors. Susana Casares retrata l'aprenentatge a través de testimoniatges, tant de les professores com de les alumnes, sobre el seu passat i actualitat com a cuidadores, així com els seus ensenyaments i pràctiques.

Un treball dur, el de cuidar avis. Cuidadores internes vint-i-quatre hores i, en alguns casos, set dies de la setmana, enclaustrades i pendents d'un ancià. Han deixat als seus fills i marits al seu país d'origen, fins i tot als seus pares ja majors per cuidar a una persona aliena només pels diners que pugui posar fi a les seves necessitats econòmiques i sustentar a la seva família. Tránsitos presenta relats sobre les seves experiències, la seva solitud i de com s'encapritxen, sense ser família, dels qui cuiden, en el context d'un curs de capacitació. Estudi i pràctiques en grup on reben consells sobre geriatria, de com tractar amb persones amb alzheimer, com endreçar-los, com alleujar-li amb massatges i com tenir molta paciència. La major part d'elles, immigrants llatinoamericanes treballadores que han arribat a Espanya per poder manar una mica de diners a la seva casa. Cadascuna té la seva pròpia història que la relaten al mateix temps que els múltiples problemes que s'han trobat en la cura de les persones majors, compaginar-ho amb el treball extra de la casa, els seus somnis, enyorances i l'extrema necessitat de parlar per telèfon amb els seus fills.

En molts casos no només han de cuidar sinó fer les labors de la casa, al mateix temps que són nutricionistes, massatgistes i companyes, ja que molts dels "contractistes" espanyols (fills, nebots, etc.) pensen que pagant a la cuidadora ja han complert amb les seves obligacions, però els seus ancians necessiten tendresa. Treballant sota les dures exigències dels majors als quals, a més, han de donar-los afecte que a vegades és correspost (reconeixen elles) per l'aprenentatge que obtenen de la saviesa dels ancians. Cures i afectes els quals finalment acaben sent també els seus avis.

Fitxa Tècnica

  • Títol: Tránsitos (Casares)
  • Direcció: Susana Casares
  • Producció: La Panera. 2008.
  • Durada: 00:13:13
  • Llenguatges: Espanyol
  • Format original: Quicktime
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: NTSC - PAL
  • Llicència: Copyright