Zona Franca

María Ruido


Quan comencem a realitzar aquest projecte, ni Pablo ni jo teníem molta idea que significava ni perquè servia una Zona Franca. A més d'un barri de Barcelona, i d'una zona de descàrrega de mercaderies, cap dels dos teníem una relació directa amb aquest extens espai portuari. El fet que Pablo treballés durant un temps en una empresa de serveis i comunicació dins de la Zona Franca ens va fer repensar que lloc ocupava avui aquest espai dins del sistema de manipulació, magatzematge, distribució i circulació de productes, i que relació tenia amb el nou capitalisme informacional.

Al principi, les Zones Franques neixen com "una zona o dipòsit franc, com una àrea exempta, que inicialment va tenir caràcter industrial, però que, ulteriorment, ha passat a tenir caràcter comercial" i la particularitat del qual és estar propera a un port, i servir per emmagatzemar i/o transformar una mercaderia fins que sigui comercialitzada, redistribuïda o transportada a un altre país, diferint impostos duaners i disminuint els tràmits administratius.

En 1929 Barcelona i Cadis obtenien la concessió d'una Zona Franca, i la tercera Zona Franca se situa en el port de Vigo mitjançant Reial decret de 20 de juny de 1947; en 1998, es crea mitjançant Ordre del Ministeri d'Economia i Hisenda, la quarta Zona Franca d'Espanya, la de Las Palmas de Gran Canaria. Pertanyents a la lògica del capitalisme fordista i a les seves formes comercials, quin lloc ocupen la Zona Franca de Barcelona en el disseny econòmic d'una ciutat basada gairebé exclusivament en els serveis i el turisme? Per què situar una d'aquestes empreses enmig d'aquest territori en plena decadència?

Precisament l'experiència de Pablo en una multinacional de la logística i la gestió situada en la Zona Franca ens va donar la clau: avui dia la Zona Franca està en lloguer, està de mudança. Enmig d'un decadent impasse, en la Zona Franca de Barcelona conviuen algunes residuals indústries pesades i les zones d'habitabilitat a les quals van donar lloc ("les cases de la Seat", per exemple, construïdes durant els anys 50) amb les noves indústries "netes" del capitalisme global, que obtenen bons avantatges financers per revitalitzar aquest espai, per contribuir a la seva regeneració i reutilització, i per tant, per fer d'aquest lloc una nova "zona viva" de la ciutat susceptible generar zones de servei i habitatge.

Mentre els estibadors encara descarreguen fardells i els obrers "surten de la fàbrica" (com en la primera imatge fílmica dels Lumière de 1898), els grans contenidors -en gran part procedents de la Xina- s'apilen mecànicament en els dics i els "nous proletaris" transnacionals "entren en el call center": gens millor que un "no-lloc", un espai donis-situat respecte al centre turístic i cultural que Barcelona passa per ser, per situar una empresa de serveis deslocalitzades i abstractes com, per exemple, Sitel Ibèrica, una corporació que en paraules de la seva pròpia web, "aporta el seu coneixement sectorial en consultoria, back office, atenció al client, gestió de riscos i recobrament, adquisició de clients, etc. en diferents indústries com a consum, serveis financers, assegurances, telecomunicacions, tecnologia i govern, reduint esforços, optimitzant costos i augmentant els beneficis d'un soci enfocat en la satisfacció dels seus clients". Com ells mateixos reiteren: "El nostre enfocament global i la nostra diversificació ens posicionen com a socis estratègics en la provisió de serveis integrals per als nostres clients, col·laborant amb més de 450 organitzacions capdavanteres en diferents sectors econòmics a tot el món".

Vam escollir Sitel Ibèrica (assentada a Espanya des de 1996) com a cas d'estudi per a Zona Franca, el nostre projecte sobre el recanvi del comerç agrícola i industrial de dependència estatal al comerç immaterial global, perquè ens va semblar un bon exemple d'aquest nou capital deslocalitzat que, a més de passar als moments en què desenvolupàvem el nostre projecte per una significativa crisi que podia portar a un acomiadament d'important volum, tenia seus en dos llocs emblemàtics de les "noves zones industrials" per les quals aposten els poders fàctics de la ciutat des de fa anys, la Zona Franca i el 22@.

El paràgraf final de l'article de Jesús Arteaga Ortiz i Andrés Conesa Fontes "Las Zonas Francas en España" (2000) ens va proporcionar una clau important per investigar i entendre perquè aquestes dues zones tan aparentment diferents i distants podien atreure interessos comuns per part d'empreses privades, Ajuntament i institucions estatals: "En l'actualitat, una motivació més per a l'existència de les Zones Franques, a part de les ja esmentades avantatges de diferiment de l'impost i de reducció de tràmits administratius, consisteix en l'explotació del negoci immobiliari que genera la venda o concessió de sòl en les proximitats de ports i aeroports".

La Zona Franca, l'antiga zona comercial de la indústria tradicional, i el 22@, el nou espai del capitalisme logístic i tecnològic són, com ja suposàvem, sobretot parteix d'un gran negoci immobiliari emparat sota el paraigua de la renovació postindustrial de Barcelona. Llavors, quines plusvàlues econòmiques i simbòliques generen, i en els qui reverteixen? Quins avantatges obté les empreses i les institucions en aquesta simbiosi? I els i les treballadores?

Ara mateix ens disposem a sortir del moll de càrrega i a entrar al call center.

Fitxa Tècnica

  • Títol: Zona Franca
  • Direcció: María Ruido
  • Producció: ADF-FAD (Barcelona). 2009.
  • Durada: 00:19:55
  • Llenguatges: Català - Espanyol
  • Subtítols: Espanyol
  • Format original: Mini DV
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: NTSC - PAL
  • Llicència: Copyright