Un/Balanced

Mabel Palacin


Retrat d'una dona, canvia la mirada, retrat d'una altra dona, canvia la mirada, retrat d'un home, canvia la mirada, retrat de..., canvia la mirada. Successivament uns/as miren a altres/as, un cicle que es repeteix amb variacions. A mesura que transcorre aquest intercanvi visual un es adona que el fons també canvia en cada retrat, i la llum, i subtilment el color, fins i tot, més subtilment, la textura fins a adonar-se que cada presa es realitza en un lloc diferent, fins i tot en moments molt dispars en el temps.

Un dels recursos del llenguatge, el racord dels eixos de mirada, és utilitzat amb pervers mestratge per Mabel Palacín en el seu vídeo Un\Balanced. L'educació visual que tot espectador porta damunt dicta que quan una cara canvia de posició (o simplement la seva mirada) i apareix per cort altra tots dos rostres estan dialogant, encara que no s'escolti conversa. També és possible pensar que la persona filmada està fent referencia qui mira respecte a una tercera. L'eix de mirada no només serveix per unir personatges sinó, també per situar-los a l'espai i que l'espectador tingui una clara referència d'on es troben els actors respecte al decorat i entre ells. Si s'alternen diversos rostres que efectuen aquest tipus de moviment s'arriba a establir una xarxa de correspondències, per la gràcia del racord. És el que dóna la continuïtat narrativa a qualsevol audiovisual, sense aquest efecte semblaria que s'estan observant imatges aïllades.

 

 

Mabel Palacín uneix imatges de persones en primer pla aïllades (tretes del seu context particular) i les enllaça mitjançant el coneixement intuïtiu que té l'espectador sobre la mecànica del racord en el muntatge. En aquest vídeo aconsegueix que la memòria de l'espectador falsegi una relació de continuïtat entre temporalitat i distància traslladant al mateix lloc i temps situacions dispars construint un entramat de connexions i silencis incòmodes. Un teixit de realitats diferents que qui ho mira pot dotar de múltiples sentits: converses mudes, coquetejos, orgia de mirades, relacions telepàtics, etc., en un temps congelat i sense espai concret.

 

 

Fitxa Tècnica

  • Títol: Un/Balanced
  • Direcció: Mabel Palacin
  • Producció: Mabel Palacín & Museu de l'Empordà. 2001.
  • Durada: 00:06:30
  • Format original: DV-Cam
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: NTSC - PAL
  • Llicència: Copyright