Paisaje del retroprogreso

José Luis Tirado


A través d'una composició electroacústica es van filant crítiques sobre la democràcia i el progrés capitalista. Des de la badia d'Algesires, José Luis Tirado elabora un assaig audiovisual sobre l'economia urbana, mig ambiental i social.

Les polítiques neoliberals són desmuntades per una lògica pràctica en la qual la naturalesa apareix com a límit de les barbaritats que en nom del progrés es porten realitzant des del naixement de la indústria. La utopia de creixement il·limitat és dissolta per una argumentació de sentit comú. Sentit del qual es val José Luis Tirado, donat suport a través de cites a teòrics de diversos camps, per a anar desmuntant cadascuna dels paranys que la democràcia pervertida ha disseminat al llarg dels ordres urbanístics de la vida.

Les estructures desgastades de l'entorn urbà observades com a paisatges, alienant al màxim la seva implicació com a ciutadà, ajuden l'autor contemplar i demostrar els diferents graus i situacions dels enunciats circumscrits a un entorn liminar particular, com ho és Algesires en si. La necessitat d'una mesura del model productivista que es viu avui dia globalment és criticada a través de la mirada local. El paisatge, tant del port i les seves indústries, com els de la ciutat, les vies de comunicació (on tots els desplaçaments són cap endarrere, en un retroprogrés constant) i les de consum, és reproduït des de la distància. Aquestes reticulacions de la imatge, intercanviant paisatges i construint a vegades mosaics com els del monitoratge de les càmeres de vigilància, al costat dels textos sobreimpresos en la imatge (ressaltant paraules clau amb diferents grandàries) proporcionen la llegibilitat del discurs. La veu és silenciada, la narració sonora és guiada per una composició electroacústica de Fran M.M. Cap de Vaca que imprimeix diferents estats anímics en aquest assaig audiovisual.

Com a instal·lació aquest vídeo és projectat en tres pantalles al costat de quatre monitors que porten entrevistes analitzant la situació de la zona i extrapolant globalment els problemes particulars.

Fitxa Tècnica

  • Títol: Paisaje del retroprogreso
  • Direcció: José Luis Tirado
  • Producció: ZAP Producciones. 2010.
  • Durada: 00:37:00
  • Llenguatges: Espanyol
  • Subtítols: Anglès
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: NTSC - PAL
  • Llicència: Creative Commons