El enemigo

Usue Arrieta | Vicente Vázquez


- Déu meu, per què m'has abandonat?
- Perquè no existeixo.
(Jean-Luc Godard, en La Chinoise, 1967)

- Actualment, la cultura està apartada de l'acció. O això em sembla…
(La Chinoise, 1967)

- On hi ha revolució hi ha confusió.
(John Mallory -James Coburn- en Abaixa el cap, maleït!, 1971, de Sergio Leone)

Usue Arrieta i Vicente Vázquez arriben a Barcelona en l'estiu de 2008 amb un projecte avançat. Fruit de la col·laboració amb diversos amics i gents afins (1) realitzen El enemigo, estrenat al setembre de 2010 (acompanyat d'una doble publicació, particular collage amb textos, anotacions, esbossos i abundància d'usos gràfics i culturals populars), abans part de l'exposició Aptitud para las armas (febrer-abril 2008, Madrid), una exploració entorn de la creativitat, les seves possibilitats d'acció i recepció i les fràgils fronteres edificades sobre política i art.

Palimpsesto, actualització i anàlisi en simultani d'una de les fèrtils línies de recerca obertes per Jean-Luc Godard, en concret el seu llargmetratge La Chinoise (1967), l'aparent referent original és més una bastimentada global, icònic i de naturalesa proteica del qual servir-se –gràcies al caràcter de fructífer però també verborreico collage entorn de joves adoctrinant-se que posseïa el film de Godard-, una hàbil mostra d'època, amb una pléyade d'elements i qüestions contingudes, que un homenatge o acte amb altes dosis d'esperit retro.

I cap pel·lícula en construcció (o fent-se) pot definitivament observar servituds, sota pena de no preservar el seu rigor i llibertat. Però algun (profitós) nexe sí resulta visible: el discurs (2) esdevé centre del conglomerat de narracions que constitueix El enemigo. Pel·lícules parlades amb un nucli de personatges, on els quatre i fins a cinc protagonistes de la Chinoise es transformen en set personatges, matisats en el seu arquetip o inclinació retòrica com a fidels exponents dels assumptes amb substància que el duo weareQQ es disposa a tractar. En un plantejament allunyat del cinema dins de cinema explorat amb fortuna sense anar més lluny pels Fills, aquí és la pròpia reflexió i la cataracta de temes llançats els que es converteixen en protagonistes. I la temptativa és també que el discurs i els seus dispositius de posada en escena transcendeixin el merament expositiu o didàctic. Les al·lusions al Model de Representació Institucional a la manera de Burch (el que, simplificant, originaria per extensió models narratius de cinema, de propaganda i de mitjans estretament lligat a usos polítics, ben tancats, d'estructura limitada i impositiva) i la seva deriva en el busseig per la noció sempre difusa d'enemic vénen a certificar aquesta sintonia. Més l'enemic no accepta la performance, no tolera ni comprèn la metàfora i això produeix col·lisions. I l'enfrontament amb aquest enemic que no existeix produeix en essència set segments (o personatges: la pel·lícula d'un; el desig; la recreació; el maquínico; el locus; la ficció i la sacsejada), plens de digressions i components interpolats, fins a recreacions de moments puntuals del film de Godard. Del cinema com a mite, catalitzador popular a la relació industrial que el defineix, dels vincles amb la violència a les connexions desitjo-espectacle-mort i el propi esport (Valentino Rossi, prolegòmen de la pròpia idea que embasta esport i art com a àrees de competició, fermento -per a l'ocasió ciclista- del projecte 90è), del rodatge mortal de Twilight Zone / En els límits de la realitat (1982) al pensament en xarxa, de Carl Schmitt a la cerca del públic destinatari, la insurrecció expressada en plans frontals cobreix etapes.

I una successió de (pertinents) preguntes directes, indirectes o col·laterals filtren la revolta i aconsegueixen a l'espectador en vertiginós tropell: El creatiu és un treballador més? L'espectacle és creació popular? L'art radical té arrels populars? L'art o la cultura són simples fugides del tedi? Ets actor o espectador? La nostra relació amb la violència posseeix naturalesa estètica? És possible una revolució avui? Recomanem passada doble, amb L'enemic flanquejat per la Chinoise.

(1) En apropiada expressió dels seus autors, “L'enemic escenifica a un grup d'agents culturals que tramen alguna cosa en un pis típic de l'eixample”. Entrevista inclosa en la publicació publicitària de les projeccions en el Cinema Maldá de Barcelona al setembre-octubre de 2010, BCN PRODUCCIÓ´10, Espai Club.

(2) “Demanem als diferents participants que preparessin una petita conferència sobre un tema que forma part de la seva àrea de recerca[…]. Totes les intervencions fluctuen irrevocablement entre l'argument rocambolesc, la dada fefaent i l'experiència subjectiva, tornant difuses les línies entre el documental, el testimonial, l'imaginari i el discursiu”, ibíd.

Fitxa Tècnica

  • Títol: El enemigo
  • Direcció: Usue Arrieta - Vicente Vázquez
  • Producció: 2010.
  • Durada: 00:40:01
  • Llenguatges: Espanyol
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: NTSC - PAL
  • Llicència: Copyright