We could have had it all

Itziar Barrio


Itziar Barri pren prestada la música popular com a punt de partida per crear una exploració del llenguatge, la política i la sexualitat. Basant-se en el reeixit single Rolling In The Deep, de l'estrella pop britànica Adele, l'obra és una sort d'homenatge al clamorós èxit mundial de la cantant alhora que indaga en la gairebé mítica noció de plenitud a la qual es refereix la cançó. El micròfon com un instrument de poder materialitza moltes d'aquestes reflexions.

És aquest aparell alçat el que permet precisament l'amplificació de veus, pensaments i idees convertint-se en símbol d'esfera pública i de transmissió de relat. Dos storytellers amb eines narratives i idiomes propis (anglès i basc) desvetllen una història oculta, ficcional o no, versemblant o no. Així Chavisa Woods, escriptora nord-americana i la bertsolari Maialen Lujanbio formen part del procés de creació del projecte, a través d'un diàleg figurat entre ambdues, sent productores i protagonistes al mateix temps d'aquest relat. Ambdues reflexionen sobre les dimensions socials, econòmiques i eròtiques del concepte de plenitud, així com sobre les pròpies frustracions, entaulant al seu torn un diàleg entre elles i amb el seu contrapart, l'estrella del pop.

WE COULD HAVE HAD IT ALL ens mostra l'interior de l'històric Teatre Arriaga de Bilbao. Fa ús de lentes panoràmiques i plànols fixos, reconstruïts metòdicament a partir del vídeo del concert ofert per Adele en el Royal Albert Hall de Londres. Un ornamentat interior, retratat sensualment i buit d'espectadors si bé intermitentment ocupat per les veus de les poetesses. El teatre es converteix en una altra figura performativa amb la qual les poetesses interactuen i on es va colant la música original d'Aranzazu Calleja creada a partir d'un fragment del referenciat concert de Adele. A mesura que la banda sonora va sonant, es va entrellaçant lentament música i imatge, cant i text, completant una experiència visual en la qual les convencions de la performance pública són redistribuïdes com el sensori sexual descrit en els textos de Woods.

Fitxa Tècnica

  • Títol: We could have had it all
  • Direcció: Itziar Barrio
  • Producció: ENPAP (European Network for Public Art Producers) y coordinado por consonni. 2013.
  • Durada: 00:09:44
  • Llenguatges: Espanyol
  • Formats: Quicktime
  • Sistemes de TV: PAL
  • Llicència: Copyright