Recuperació de 'Rocío', de Fernando Ruiz Vergara

1 de març de 2015

Recuperació d'obra històrica


Durant els seus primers anys d'activitat, HAMACA va emprendre la labor de recuperar la pel·lícula Rocío, documental censurat de Fernando Ruiz Vergara. Rocío ha passat a la història com la primera pel·lícula segrestada judicialment en l'Estat espanyol després de la derogació de la censura cinematogràfica en 1977. Estrenada en 1980, avui dia continua censurada per la sentència del Tribunal Suprem en 1984, que va condemnar a Fernando per delictes d'injúries a qui la pel·lícula apuntava com a capitost de la brutal repressió al poble d'Almonte, bressol del romiatge de la Rosada, durant el cop militar de 1936. La pel·lícula desmunta les bases econòmiques, de classe i de poder que subjeuen en la devoció rociera, alienant a tota una comarca. Es tracta d'un document històric –reivindicat i rescatat per l'Associació Andalusa de Memòria Històrica i Justícia– que exposa breu però concisament la penetració i evolució del catolicisme a Espanya, la raó i lògica de la fe mariana, així com l'aparició de les imatges de verges de llarg a llarg del país –centrant-se en la Verge de la Rosada.

La relació d'HAMACA amb la pel·lícula comença en 2007 quan Esther Regueira, membre del primer comitè d'experts que va possibilitar el naixement de l'arxiu Hamaca, va assenyalar la peça per la seva rellevància històrica per a entrar en la primera configuració de l'arxiu. Quan HAMACA va contactar amb Fernando Ruiz Vergara, l'autor va revelar la seva situació: residia a Portugal des d'haver estat expulsat d'Espanya arran de la sentència judicial en relació a la censura de la pel·lícula. En aquestes converses l'autor va indicar que la pel·lícula estava custodiada per la Filmoteca Espanyola i que ell tenia el fragment censurat.

Per a recuperar i fer possible la difusió de la pel·lícula, HAMACA va sol·licitar en 2008 una còpia en betacam a la Filmoteca Espanyola i va rebre la visita a Barcelona de Fernando Ruiz Vergara. El mateix autor va reincorporar, en una de les versions, el fragment censurat –que atresorava en format VHS– per a la seva distribució internacional (fora de l'abast de la sentència). Per a la versió a distribuir en territori espanyol es va prendre una decisió de transparència en la denúncia: el fragment censurat seria substituït, en tota la seva durada, per una pantalla en negre amb la redacció de la sentència en text blanc.

La versió per a distribució en l'estat és la que actualment pot consultar-se des del catàleg Hamaca. Per a la veure la versió o el fragment censurat, encara hi ha militants de la memòria històrica que s'encarreguen de mantenir l'accés disponible a través de youtube.