Recuperació dels fons de Video-Nou

1 de juliol de 2020

Recuperació d'obra històrica


La recuperació que el MACBA va impulsar en anys passats del material històric produït pel col·lectiu Video Nou – Servei de Vídeo Comunitari va veure potenciades la seva difusió i accessibilitat gràcies a l'acord del MACBA i els membres originals del grup amb HAMACA per a la promoció i difusió dels vídeos recuperats.

Video-Nou va ser un col·lectiu creat arran de les Jornades de Vídeo organitzades pel CAIC (Buenos Aires), que van tenir lloc a principis de 1977 a la Fundació Joan Miró de Barcelona. Els membres del col·lectiu, integrat en part per ex-alumnes del curs CIPLA de l'Institut del Teatre de Barcelona, procedien dels àmbits del periodisme, la sociologia, l'ensenyament, la fotografia, l'arquitectura, l'art i el disseny –més tard es van sumar altres procedents de l'urbanisme, l'antipsiquiatria i les arts escèniques. Video-nou explorava els diversos camps d'aplicació del vídeo: social, artístic, documental, educatiu i professional. L'activitat de Vídeo-Nou es va centrar en la pràctica de la comunicació horitzontal, bidireccional i participativa, en l'àmbit del què llavors es coneixia com «animació sòcio-cultural»: en aquest cas, produint vídeos elaborats amb la participació directa dels propis interessats i que es difonien immediatament en el seu context específic –que anomenaven «intervenció vídeo».

A principis de 1979, Video-Nou es constitueix en equip gestor del Servei de Vídeo Comunitari –concebut amb voluntat de servei públic–. Al març de 1979 organitza les primeres Jornades de Vídeo Comunitari al Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, i inicia les seves activitats amb el suport de l'Institut del Teatre al juliol de 1979, primerament com a Societat Civil no lucrativa i més tard com a Cooperativa, una experiència que va durar fins a l'any 1983. L'objectiu central del Servei de vídeo Comunitari va ser difondre i promoure la utilització del vídeo com a mitjà de comunicació i de dinamització social, cultural, educativa i informativa de la vida comunitària. Durant sis anys (1977-1983) el grup va participar en els esdeveniments històrics que es van produir a Catalunya i Espanya: la transició política, els moviments i les lluites socials urbanes i els canvis culturals i tecnològics.

L'arxiu de Vídeo-Nou / Servei de Vídeo Comunitari va ser recuperat i continua sent restaurat gràcies al Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA) i arran de l'exposició Desacuerdos. Sobre arte, políticas y esfera pública en el Estado español (2005).