HAMACA PROJECTA: MIGUEL BENLLOCH

27 de novembre de 2018

Miguel Benlloch, t'estimo. Homenatge
Comissariat El Palomar

Arts Santa Mònica
La Rambla, 7, 08002 Barcelona
27 y 29 de noviembre, de 19:00 a 21:00h 

 

Dins del programa Hamaca Projecta, El Palomar planteja un humil homenatge a Miguel Benlloch:

Com molts ja sabreu, el passat 12 de setembre va morir l'artista, poeta i performer Miguel Benlloch. És difícil abastar la seva persona i impacte. Miguel va ser militant durant els 70 i 80 del Moviment Comunista, així com un impulsor clau del Frente de Liberación Homosexual d'Andalusia. Va ser, a més cofundador de la mítica sala Planta Baixa (Granada), i fundador de UNIA arteypensamiento, així com de BNV Produccions. La seva permanent atenció a les polítiques internacionals i als moviments socials van influir decisivament en tota la seva producció artística.

Miguel s'emmarca en una generació que –encara heretant tot el pes i repressió dels gairebé quaranta anys de dictadura franquista– va tenir el valor de fer tot el possible per donar-li la volta al paisatge polític desolador del seu moment.

Els assumptes sobre els quals Miguel i la seva obra es van centrar (el feminisme, el racisme, la des-militarització, la crisi de la SIDA, la teoria queer, la deconstrucció de la masculinitat heretada, etc.) al seu moment eren considerades socialment “causes menors” i van confinar el seu treball com “contracultural”.

La performance de Miguel s'expressa com a experiència que travessa el seu propi cos, reflectint i xopant-se de les seves pròpies preocupacions polítiques. L'obra de Miguel entén el jo com un jo+amb+lxs+altrxs, com una transformació constant, com una successió de capes amb les quals jugar i enunciar.

Encara que avui s'estigui revisant la contracultura de la transició com el focus de major interès en l'àmbit de la cultura de l'època, i encara que la/s contracultura/s sempre hagin marcat, aportat i fins i tot dirigit indirectament l'avenir de la cultura oficial del seu temps, dista molt encara que els museus, les col·leccions i la història de l'art faci justícia a treballs com el de Miguel Benlloch.

Des del Palomar, vam tenir la sort de compartir processos de treball amb Miguel en diverses ocasions. L'estiu de 2015 vam filmar Serranillas de Lucainena, en Lucainena de les Torres, i a la tardor ho convidem al fet que dissenyés una samarreta per al projecte #Icònica. A l'any següent, va participar en Hedonisme Crític amb la performance Dererumnatura. Quien canta su mal espanta. Però sobretot ens sentim afortunades d'haver compartit la seva amistat i afecte en els seus últims anys.

Lluny de ser l'homenatge i assimilació que mereixeria per part de les institucions culturals, plantegem aquesta sessió com una trobada entre les persones que ho coneixíem, que ho seguíem i/o que ens hem sentit tocades pel seu treball. Comptarem també amb la presència d'Equipo Re, que també va mantenir un contacte i col·laboració continuada amb Miguel.

Durant dues sessions, recorrerem part del seu treball registrat en vídeo, i així, projectant-ho en imatge, recordar-ho.