Conjuració

Nov. 21, 2022

Un taller amb Marta Echaves
21, 22 i 23 de novembre de 18:30 a 20:30 h


Línea de fuego, Laura Pinta Cazzaniga
 

La manera en la qual Marta Echaves proposa acostar-nos a les seves metodologies de recerca des de l'arxiu d'Hamaca és a partir de la pràctica de la conjuració. Una conjuracions en primer lloc, una aliança política, més o menys secreta, quan no tàctica, que busca enderrocar un poder, però també és l'encantament màgic destinat a evocar i convocar un esperit, una cridada a fer venir el que no és aquí en el moment present de la crida.

A qui conjurem i per què, què fem amb allò que apareix una vegada ha estat conjurat, com acompanyem el que està sense estar, per què hi ha una relació estreta entre la encantación màgica i l'aliança política? Conjuració, més que com a taller, es proposa com una trobada en el qual compartir inquietuds i afectes que han travessat els últims projectes de Marta, buscant ressonar amb els processos i desitjos dels assistents. Prenent com a punt de partida la pregunta sobre com cuidar i activar materials d'arxiu des de la seva vivor i capacitat per a afectar-nos, ens submergirem en pràctiques que assumeixin el tel·lúric i ritual −que implica entrellaçar-nos amb altres estrats temporals. Dividit en tres sessions, treballarem en cadascuna entorn d'una selecció de vídeos de l'arxiu Hamaca, replicant i desbordant les estratègies performatives i documentals que cada treball proposa. Des de la relació amb els arxius familiars, el registre del testimoniatge i el diari, el vídeo assajo a partir d'arxius públics, la vídeo performance com a acció pública i memorial o les històries i subjectivitats que sempre queden per fora dels arxius, ens situarem personal i políticament davant la pèrdua i la violència, el silenci i l'oblit, els llegats transgeneracionals i els rituals de restitució. En cada història personal ressona el ressò de la trama de la Història, el conjur es torna llavors també exorcisme, els anecdotaris i les vivències íntimes estan embastades amb les petjades que van deixar nostres ancestres. Des de quines sensibilitats i llenguatges inventem maquinàries poètiques per a transmetre les nostres històries?

A qui va dirigit:
A qualsevol persona interessada en qüestions relacionades amb la memòria, els arxius, la cronopolítica, la relació entre imatge, acció i ritualitat...

Què fa falta portar de casa:
Ganes de compartir i escoltar, preguntes sobre quina manera les històries dels nostres territoris i llinatges afecten els nostres cossos.

Data i hora: 21, 22 i 23 de novembre de 18.30 a 20.30 h
Lloc: La Capella. C/ Hospital 56, Barcelona.
Preu: gratüit

INSCRIPCIONS
Aquest taller pertany al Itinerari 2 SUSBTÀNSIA del programa  #HamacaAprèn > AmbArtistes2022. Pots accedir a dos tipus d'inscripció:
→ Inscripció al taller (només reservaràs plaça per al taller Conjuració)
→ Inscripció a l`itinerari complet (3 tallers)


Marta Echaves és coordinadora d'activitats a Espanya de l'editorial Caja Negra. Ha escrit per a catàlegs i publicacions d'artistes i és editora al costat de María Ruido i Antonio Gomez Villar de Working Dead. Escenaris del posttreball (La virreina Centre de la Imatge). Interessada en l'escriptura i la recerca historiogràfica, els seus projectes es proposen revisitar imatges i metàfores posant en el centre la vivència íntima i les anècdotes com a detonadors de dispositius poètics de memòria.