Hamacaonline

Catàleg

Notícies

Fenómena

Julia Montilla


 

Poca gent recordarà a Fay Wray pels seus dots d'actriu, no obstant això en l'imaginari popular el so dels seus crits quan era presa en volandas per King Kong es manté viu. Segurament ella va encarnar a una de les primeres Scream Queens, és a dir, protagonistes femenines de pel·lícules de terror que els seus crits posen a prova els timpans més resistents i els rostres compungits de les quals reflecteixen el patetisme del terror de forma perfecta. És impossible no recordar l'expressió d'angoixa que es dibuixa en la cara de Janet Leigh quan aquesta descobreix que la dutxa en la qual s'està relaxant va a transformar-se en el seu llit de mort. Sens dubte Troma no seria el que és de no ser pels plors i xiscles de gent com Debbie Rochon, que faria del cridar tot un gènere interpretatiu.


Si alguna cosa tenen en comú les Scream Queens, és que totes acaben identificant-se amb un prototip de dona molt específic: vulnerable, espantadissa, fràgil i patètica. Sempre fugint d'un monstre, assassí, animal o mutant, ensopegarà al moment menys adequat, ja que el seu personatge li obligarà a fugir de l'amenaça, mai a enfrontar-se a ella.

 

En aquest treball, Montilla segueix aprofundint en la construcció de mites i estereotips dins de la cultura popular fent-li l'ullet a les pel·lícules de sèrie B i de terror. En un exercici molt simple de deconstrucció l'artista se situa en primer plànol enfront de la càmera, no per cridar ni per mostrar-nos el pànic en la seva mirada sinó, per adoptar el rol del perseguidor, del monstre, de l'assassí, i encenent i apagant les llums, amb un gir irònic del dramatisme, grunyirà i ens ensenyarà les seves dents. Amb aquesta identificació de la dona amb el monstre, Montilla aconsegueix generar un desplaçament de rols, ens obliga a preguntar-nos de qui s'escapen les actrius aterrides, ens recorda que l'espantar és tan sols fruit d'un truc barat. D'aquesta manera aconsegueix construir un treball breu però efectiu en el seu missatge, obligant-nos a repensar el nostre imaginari femení cinematogràfic i els seus múltiples clixés.

 

Fitxa Tècnica

  • Títol: Fenómena
  • Direcció: Julia Montilla
  • Producció: Julia Montilla. 2000.
  • Durada: 00:01:00
  • Format original: Mini DV
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: PAL
  • Llicència: Copyright