Hamacaonline

Catàleg

Notícies

Antoni Muntadas


Antoni Muntadas (Barcelona 1942) treballa en la seva obra temis socials, polítics i de comunicació, la relació entre l'espai públic i privat dins d'un marc social, i investiga els canals d'informació i la forma en què són utilitzats per censurar informació o promulgar idees. Treballa projectes en diferents mitjans com la fotografia, vídeo, publicacions, internet i instal·lacions multi-media.

Muntadas va cursar estudis a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers Industrials de Barcelona i en el Pratt Graphic Center de Nova York, on resideix des de 1971. Ha impartit i dirigit seminaris en diverses institucions d'Europa i Estats Units, incloent l'Escola Nacional de Belles arts de París, les Escoles de Belles arts de Bordeus i Grenoble, la Universitat de Califòrnia en Sant Diego, l'Institut d'Art de Sant Francisco, la Cooper Union de Nova York i la Universitat de Sâo Paulo. Així mateix, ha estat artista resident i professor de diversos centres d'investigació i educació, incloent el Visual Studies Workshop de Rochester (USA), el Banff Center de Canadà, Arteleku a Sant Sebastià, Li Studio National des Arts Contemporains Li Fresnoy (Lille Metropol), i la Universitat de Western Sydney. Actualment és professor convidat del Programa d'Arts Visuals de l'Escola d'Arquitectura del M.I.T. a Cambridge (DT.), Institut Universitari d'Arquitectura del Veneto de Venècia i a la Universitat de Buenos Aires (UBA)

Ha rebut diversos premis i beques, incloent els de la Solomon R. Guggenheim Foundation, the Rockefeller Foundation, the National Endowment for the Arts, the New York State Council on the Arts, Arts Electronica in Linz (Àustria), Laser d'Or in Locarno (Suïssa) i el Premi Nacional d'Arts Plàstiques concedit per la Generalitat de Catalunya. Recentment li van atorgar el Premi Nacional d'Arts Plàstiques 2005 concedit pel Ministeri de Cultura Español.

La seva obra s'ha exhibit a tot el món, en esdeveniments com la Biennal de Venècia (1976); La Documenta Kassel (VI i X Edició); la Biennal del Museu Whitney; i les Biennals de Sao Paulo, Lió, Taipei, Gwangju i l'Havana. Ha exposat, entre uns altres, en el Museu d'Art Modern de Nova York, el Museu d'Art de Berkeley de Califòrnia, Li Musee Contemporain de Mont-real, el Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia de Madrid i en el MACBA de Barcelona. Va participar en la 51 edició de la Biennal de Venècia (2005), transformant el Pavelló Español en el Pavelló On Translation.

L'any 2006 ha mostrat individualment Protokolle en el Württembergischer Kunstverein, Stuttgart, Muntadas. Proyectos Urbanos (2002/2005)…hacia Sevilla 2008 en el Centre de les arts de Sevilla, “Muntadas, histoires du couteau” en Li Creux de l'enfer, Centre d'art contemporain. Thiers. França i “Muntadas, On Translation: Stand by” en Gimpel Fils. Londres.

Recentment La Fabrica, Madrid va publicar el seu llibre Stand By i va participar amb la instal·lació On Translation: socialnetworks en ISEA, Sant Jose. O.S.A, un projecte públic temporal amb una durada de dos anys que va ser realitzat en col·laboració amb els estudiants de CADRE/ SJSU.

Statement

Antoni Muntadas (Barcelona, 1942) treballa en la seva obra temis socials, polítics i de comunicació, la relació entre l'espai públic i privat dins d'un marc social, i investiga els canals d'informació i la forma en què són utilitzats per censurar informació o promulgar idees. Treballa projectes en diferents mitjans com la fotografia, vídeo, publicacions, internet i instal·lacions multi-media.

Des de l'any 1995 Muntadas ha vingut agrupant una sèrie de treballs i projectes sota la denominació On Translation. Són obres de contingut, dimensions i materials molt diversos, i totes giren entorn d'una experiència personal de l'autor, al llarg de més de trenta anys d'activitat com a artista en nombrosos països. En agrupar les obres sota aquest epígraf, Muntadas les situa a l'interior d'un cos d'experiències i preocupacions concretes sobre la comunicació, la cultura del nostre temps i el paper de l'artista i de l'art en la societat contemporània.