Hamacaonline

Catàleg

Notícies

Diego Del Pozo Barriuso


Entre sus exposiciones individuales destacan las realizadas en la Diputación de Huesca en 2012, en el CAB de Burgos en 2011, en el ECAT de Toledo en 2009, en el Centro Cultural Montehermoso de Vitoria-Gasteiz en 2007 y en el Centro de Arte Contemporáneo de Salamanca, DA2 en 2006. Ha participado entre otras exposiciones colectivas en: Here together now (2013); Our work is never over (2012), ambas en Matadero de Madrid; Educando el Saber,  MUSAC, León (2010); Apres la fin / valeur travail, Haus der Culturen der Welt, Berlín, Alemania (2009); Heterotopías, Oktogon de HFBK, Dresden, Alemania (2007); Destino futuro, Real Jardín Botánico, Madrid (2007); Terraplane blues, La Casa Encendida, Madrid (2006); Radicales libres, Auditorio de Galicia de Santiago (2005), … Sus videos se han programado en los Rencontres Internacionales de Video Paris/Madrid/ Berlin, en el Palais de Tokio, Theatre du Chatelet, Jeu de Paume, Paris y en el MNCARS, Madrid entre 2008 y 2013. Su obra está en colecciones como las del MUSAC de León o la del Domus Artium 2002 de Salamanca (DA2).

Además de su producción artística individual considera muy importante experimentar y producir arte de manera colectiva y colaborativa.

Con Eduardo Galvagni y Loreto Alonso viene desarrollando metodologías de carácter colaborativo, que experimentan con la noción de autoría en proyectos como Ganarse la Vida, sobre la idea de trabajo.

Con Montse Romaní y Virginia Villaplana está desarrollando el proyecto Subtramas, Plataforma de investigación y de co-aprendizaje sobre las Prácticas de Producción Audiovisual Colaborativa. Este proyecto estuvo vinculado a una de las Estancias de Investigación del Museo Reina Sofía durante 2011-2012.

Junto a Aimar Arriola, Jose Manuel Bueso, Eduardo Galvagni, Sally Gutiérrez, Julia Morandeira y Silvia Zayas en Declinación Magnética está producido el proyecto Margen de Error entre 2013-2014.

 

www.adacyl.org/?p=267#more-267
www.ganarselavida.net/
subtramas.museoreinasofia.es/es/anagrama
declinacionmagnetica.wordpress.com/

Obres

Statement

Aprendre Física és un video-assaig, i peça nuclear d'un projecte artístic major construït amb diverses peces, elements i processos. El video-assaig planteja la importància de reinterpretar la història, i llegir el present i la seva possible transformació com un exercici de qüestionament de l'experimentat, i de la visió, de Com veiem? Per a què veiem? Qui té el privilegi de manejar diversos punts de vista i per què? Per què hi ha gent que encega uns altres o per què hi ha gent que deliberadament es tapa els ulls? Aborda la problemàtica de la visió a l'hora acordar els límits dels territoris i de la seva organització, els límits entre el variable i l'invariable en la imaginació i construcció de futurs.

En el video-assaig es fa una connexió entre l'actual crisi econòmica del capitalisme financer, l'estructura de les revolucions científiques, i les experiències col·lectivistes d'Osca i Jaén en l'època de la guerra civil espanyola. Reflexiona sobre les possibilitats i condicions per generar canvis en els paradigmes científics i socials.

En relació a tot el projecte d'Aprendre Física aquest video-assaig es completa amb una instal·lació de taules de documents i diaporames de col·lectivitats d'Osca i Jaén de la dècada dels anys trenta a Espanya. Els documents són fonamentalment actes dels acords de les assemblees sobiranes de les col·lectivitats de diferents pobles d'Osca i Jaén que van emprendre un procés de col·lectivització de la terra i una nova organització social. La compilació d'aquests documents és fruit d'un procés de recerca i cerca pels diversos arxius com el Centre de Memòria Històrica de Salamanca o el IISG de Ámsterdam (Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis) entre molts altres.

I finalment Aprendre Física es constitueix també amb els Exercicis per Aprendre Física que suposen la connexió de les temàtiques d'Aprendre Física amb col·lectius, entitats i projectes que estan tractant de generar una economia alternativa sostenible al moment present. Exercicis per Aprendre Física és una plataforma per generar una sèrie de treballs audiovisuals en col·laboració amb diferents col·lectius o entitats que ho desitgin. Aquests col·lectius:

Promouen la creació d'economies alternatives amb el desenvolupament d'altres usos i valoracions del temps i del coneixement com a moneda (bancs de temps i coneixement).

Activen nous desenvolupaments financers crítics amb les pràctiques de les elits econòmiques hegemòniques.

Desenvolupen tot tipus de pràctiques pensades per crear altres usos productius dels espais públics o de negocis privats inserits en espais públics (mercats i places sota supervisió estatal) o fora d'aquests.

Fins avui s'han desenvolupat quatre peces audiovisuals (amb Comunitats, Col·lectiu Rémora de Valladolid, Coop 57 de Madrid i l'associació Trenca el Cercle de Móstoles), que sempre s'articulen entorn d'una pregunta que Diego del Pou proposa als col·lectius a la qual responen junts mitjançant un exercici audiovisual. El projecte està pensat per seguir produint altres Exercicis amb tots aquells col·lectius, associacions o entitats interessades en relació amb els temes citats.

 

www.adacyl.org/?p=267#more-267
www.ganarselavida.net/
subtramas.museoreinasofia.es/es/anagrama
declinacionmagnetica.wordpress.com/