Pilar Álvarez


Pilar Álvarez, Santander (1982). Llicenciada en Belles Arts per la Universidad de Salamanca. La seva obra s’ha exposat en diferents centres d’art, exposicions col.lectives e individuals com el Círculo de Bellas Artes de Madrid, el Festival Foto España i Instituto Cervantes. Al llarg de la seva trajectòria artística ha rebut varis reconeixements i ha format part de la selecció nacional de Creación joven Injuve 09. Continua la seva formació audiovisual cursant el Diploma de documental en l’Instituto de cine de Madrid. Ha dirigit varis curtmetratges com Sensibilidad, ¡Bello, bello, bello!, Toma dos recentment guardonat amb el premi al millor curtmetratge en el Festival internacional de Cine documental, Punto de Vista, Pamplona. Recentment ha acabat els seus estudis de Direcció de Documentals en l’ Escuela Internacional de Cine y TV (EICTV) de San Antonio de los Baños, Cuba.

"L'obra de Pilar Álvarez, iniciada en el terreny de la pintura, va orientar-se aviat al camp de la videocreació amb una sèrie d'obres sobre les què ha anat construint un discurs cada vegada més coherent entre el registre directe i el suggeriment estrany dels actes quotidians . El seu interès pel gènere documental, reforçat pels seus actuals estudis a l'Institut del Cinema de Madrid en la seva Diplomatura de Cinema Documental, la situa en un camp d'exploració especialment fèrtil entre la captura d'imatges de la realitat i la seva reelaboració com discursos micrològics, atents al detall, i capaços de projectar la recepció de les accions registrades cap a una interpretació estètica i política. Llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Salamanca el 2005, ha estat premiada des de llavors en diferents certàmens com el Primer premi Joves Artistes de Castella i Lleó de Caja de Burgos en les seves edicions del 2005 i del 2007; o el Premi Caixa Espanya d'escultura en la seva edició del 2009. També ha estat premiada per la Junta de Castella i Lleó en el seu programa d'Art Jove en les modalitats de Fotografia al 2006, Altres manifestacions al 2007 i Muestras al 2009 per la seva exposició Nº de visitantes. La seva obra s'ha pogut veure en centres d'art com el DA2, amb l'exposició titulada Pantallas Sensibles, el 2006 i CAB de Burgos, Febrer 2008. Aquests importants reconeixements per a una jove artista en els darrers 5 anys es completen amb la selecció de la seva obra per a l'edició de Photoespaña 2008 (Col·lecció Caixa de Burgos I + I. Sala Circo Price, Madrid. Juny 2008). Recentment ha estat seleccionada per formar part del cicle Dgeneración: nuevas experiencias subterráneas de la no ficció española, comissariat per Josetxo Cerdán i Antonio Weinrichter per al Festival de Cinema de Las Palmas al març de 2009. Forma part de la selecció d'Arts plàstiques Injuve 09 amb el seu treball First song al Cercle de Belles Arts. Aquesta atenció que la seva obra ha despertat entre les principals instàncies de promoció de l'art jove és el resultat d'una notable capacitat per sintetitzar en aspectes atzarosos i en accions convencionals gestos que suggereixen tota una càrrega de significats que no poden ser deslligats de la seva materialitat i de la seva concreció. Obres com Acting Out (2007), en la qual una sèrie de pantalles presenten primers plans de pastors que xiulen i criden al bestiar alternativament, exerceixen sobre l'espectador un magnetisme associat als temps de recepció, als silencis filtrats pel vent i a la combinació dels gestos. La tensió de les cares davant la càmera i el pla sostingut són constants i també els podem trobar en altres exemples de la seva producció.

Pilar Álvarez utilitza, per tant, el vídeo com a eina per documentar comportaments de les persones relacionats amb aspectes culturals apresos en diversos àmbits com la música, el joc o la tradició. En els seus treballs la càmera funciona com a catalitzador al generar situacions de tensió en què l'autora troba un interès especial. Així podem veure com en algunes de les seves peces (Acting Out, Politons (2009) o Dime que haces (2009) comparteixen aquesta estratègia de multipantalla que ofereix la visió simultània d'accions que malgrat la seva simplicitat s'enriqueixen en la seva multiplicació semàntica. La dissociació dels canals d'àudio i vídeo i la presència cooperativa de les mirades i accions dels personatges permeten l'establiment d'un diàleg amb l'espectador. Dins d'aquest interès per la comunicació no verbal trobem la sèrie d'accions en museus en què podem observar els comportaments del personal de sala i dels propis visitants, en posar al límit, mitjançant una sèrie d'accions, les barreres imaginàries, qüestionant les maneres de veure i les formes d'actuar en una sala d'exhibició. Aquesta última línia de desenvolupament, que es troba en projectes com Nº de los clientes, al·ludeix així a un nucli meta-representacional associat a la pròpia experiència de recepció dels espectadors en el context artístic. De la mateixa manera podria destacar White Cube (2009), que es presenta com una proposta escultòrica de la qual la imatge videogràfica interior parla de la relació dels visitants amb els espais pretesament neutrals on s'exposa l'art modern i contemporani. Tal interès es mostra de manera paradigmàtic en el seu projecte en procés de realització Chinese Wishper, en què l'explicació d'una determinada obra es va relatant des de l'artista fins a l'espectador en un transvasament d'informació que transforma i matisa el sentit original de l'obra explicat pel seu autor. Aquest exercici visualitzat aquí amb la seva habitual estratègia de multipantalla es presenta com un dispositiu de reflexió sobre els mecanismes comunicacionals i d’exhibició en la institució artística i revelen un dels interessos més notables de Pilar Álvarez per l'educació artística. El tractament de les qüestions sobre mediació es verifica biogràficament en la trajectòria professional de l'artista en els departaments educatius dels centres d'art de Salamanca, DA2, i al Museo Patio Herreriano de Valladolid, on va ser Ajudant d'Investigació i Educació. Aquesta tasca professional en les institucions s'integra així en el seu discurs artístic."

Víctor del Río

Obres