Oct. 3, 2023 Barcelona.
Caucus Fuengirola és la documentació d'una acció col·lectiva realitzada a Fuengirola el 4 de gener de 1986: va consistir en la paròdia d'una campanya electoral buidada de tota referència a cap identitat política, “vàlida per a qualsevol partit en qualsevol circumstància”. El grup d'activisme artístic malagueny Agustín Parejo School recorre a l'estratègia de la distracció i utilitza l'espai públic, com fa en moltes de les seves accions, com a espai d'aparició i com a herència institucional. Caucus segueix la norma segons la qual tota campanya política ha d'estar dotada de personalitat pròpia i ha de crear una espècie d'identitat corporativa o marca, reflectint tant la ideologia del partit que representa com els valors dels candidats, però en fa burla generant una crítica despullada i voraç al teatre amb el qual es pretén comprar al ciutadà.
Agustín Parejo School té com a focus de significació del seu treball, segons el poeta i professor Esteban Pujals, “una hiperactivitat col·lectiva desenvolupada en els intersticis de l'Espanya postfranquista, en la fugida, no sols respecte al treball i l'art del talent, sinó també respecte a la política de partits (…)”. Probablement no era del tot conscient de la potencialitat d'aquesta i altres accions que van realitzar en els anys 80 en termes d'anàlisi social i de qüestionament d'uns certs efectes de la producció simbòlica.
La projecció de Caucus Fuengirola s'acompanyará de la intervenció de Claudia Delso Carreira, qui a partir del vídeo abordarà temes com la imaginació política actual —o potser més aviat la falta d'imaginació després del cicle post 15m—, sobre la percepció d'una crisi de pensament i articulació col·lectiva que tendeix cap a l'institucionació, en un moment de crisi estructural en tots els àmbits de la vida. Aquestes són algunes de les preguntes que llancem per a activar la sessió i la conversa: Com activar la imaginació política en un moment reaccionari? En quin moment deixem de connectar amb el desig de possibles futurs en col·lectiu? Entrar en les institucions va suposar una pèrdua de capacitat creativa? Pot el jurídic ser sexy?
Claudia Delso Carreira és mediadora i gestora cultural. Entre 2015 i 2019 va ser consellera de Participació i Innovació Democràtica a l’Ajuntament de A Corunya. Actualment és investigadora en l'Institut de Recerca Urbana de Barcelona (IDRA).
Lloc: Santa Mònica, Espai Bar
Data i hora: 10 d'octubre, 19:00 h
Preu gratuït, entrada lliure fins a completar aforament
Aquesta sessió forma part del programa anual Dimarts de vídeo al Santa Mònica, on cada mes es projecta una peça de l'arxiu Hamaca.