el cielo las estrellas | Exposició al CCEMx

Nov. 7, 2023 CDMX. México.

Del 7 de novembre de 2023 al 10 de març de 2024

Exposició en el Centre cultural d'Espanya a Mèxic

El cielo las estrellas proposa un diàleg entre vídeos que miren cap amunt: The Sasha de María Molina Peiró i Mohave Cruising de Lluís Escartín. No hi ha recorregut predeterminat: es presenten dos buits foscos, dos cubs on mirar l'univers des de l'espai exterior i la tecnologia, mirar l'univers des de la terra i cos. La proposta pot cridar a una curiositat sobre la llunyania o el firmament, sobre la insignificància del jo, sobre la mort i el desig de transcendir-la, sobre el temps que ens desborda; sobre el desconegut i la constant cerca humana per registrar-ho o comprendre-ho; sobre la contemplació, la revelació o el misteri. A partir de l'experiència de mirar cada vídeo en cada espai, es proposa un intent de veure més enllà. «No et condueixen a llocs en els quals no has estat abans?» —diu Dick en Mohave cruising.

En El cielo las estrellas la circumstància de no saber, de desconèixer, interessa especialment perquè desborda de misteri; i dubtant sobre el més enllà i reconeixent el misteriós, a vegades apareix de cara una qüestió difícil d'abordar: l'espiritual. En la persecució per atrapar el que hi ha més enllà, d'evidenciar la presència o absència del que sembla propi d'un pla espiritual, Mohave cruising i The Sasha se serveixen del vídeo com a mitjà per a intentar representar simbòlicament el que no pot portar-se material o experiencialment a un espaitemps controlats —en aquest cas, aquests dos cubs de projecció. En la persecució per atrapar el que hi ha més enllà, creen un pont cap a

De la imatge d'aquests protagonistes apunten també diferents cares del somni americà, promesa desertada o reeixida implícita d'un context estatunidenc compartit per totes dues obres. Sense ser mesura de món, les lògiques imperialistes d'aquest somni han escampat uns certs modes globalitzats d'aspiració a una transcendència del jo del subjecte contemporani.

No obstant això, no és necessari el domini d'una tècnica, un llenguatge, l'abast d'una posició, el gaudi en la contemplació d'aquests vídeos o un nivell específic d'alfabetització per a apreciar el bell i el terrible del món, per a al·lucinar espiritualment en la percepció d'un més enllà, per a obrir un canal d'indagació del misteriós o desconegut. El cielo las estrellas és un assaig cap a la contemplació d'una realitat immensa i misteriosa que es fa accessible tan sols mirant cap amunt, des del camp o el carrer. Ara, fora. Dos vídeos et prenen de la mà i et diuen mira el cel les estrelles.

 

En l'exposició

Mohave cruising (Lluís Escartín, 2000)
Després de ser rescatat d'un tornado enmig del desert per una parella desconeguda, Escartín comença a gravar des del seient posterior del cotxe. Condueix una dona i el copilot és un rude i inquiet granger d'accent indesxifrable. El progressiu vesprejar va diluint una imatge de per si mateix ja precària mentre parlen de cotxes, d'armes, de whisky… però sobretot parlen —i s'emocionen quan ho fan— del cel i del desert. Amb desconfiança i desdeny cap a l'àmbit artístic, el refinament, les formes de cultura i socialització d'elit, el granger no evita referir-se en diferents ocasions a la cambra i a l'art, fins i tot proposar algunes directrius a l'autor per a intentar capturar la colpidora imatge que ofereix el paisatge. A partir d'aquests plans robats, Mohave cruising compon una road movie on les substàncies i imatges més misterioses són invocades a través de la seva absència i indefinició.


The Sasha (María Molina Peiró, 2019)
En 1972 l'astronauta Charles Duke aterra en la lluna en l'Apol·lo 16. Ell és l'encarregat de prendre fotos de la superfície lunar amb una càmera d'alta resolució. Una etapa històrica de corrupció de les expectatives, certeses i valors de la societat moderna occidental conviu amb la sensació d'infinit poder tècnic en la carrera per l'exploració de l'espai. En aquest moment, des de la lluna, l'astronauta és completament conscient de la història que està fent. A través de materials d'arxius astronòmics i de captures en Google Moon, The Sasha recompon un viatge i els seus arxius, qüestionant la veracitat de la documentació fotogràfica mentre investiga la perspectiva humana en la Terra i la nostra lluita constant amb les limitacions temporals i espacials. Des de l'exploració de l'espai al ciberespai, des d'una lluna analògica en 1972 a una lluna virtual avui, Maria Molina apel·la a la por a l'oblit en l'era digital. El treball reflexiona sobre la memòria fent canvis d'escala que impliquen dimensions digitals, històriques, individuals, col·lectives, naturals, còsmiques.


Autoris

Lluís Escartín (Barcelona, 1966)
Fotògraf i cineasta. Des que, per accident, va treballar amb Jonas Mekas a Nova York, va canviar la càmera de fotos per una càmera de vídeo. Des de llavors es dedica a viatjar per deserts, selves i altres llocs desolats. Els diferents moviments internacionals de la seva vida li han portat a exercir diferents activitats càmera en mà: fundador de l'Armadillo Productions a Nova York, conservador de cel·luloides i fotografia en la selva tropical xiapaneca, reporter de la revolució zapatista o documentalista de la lluita tuareg. En totes les seves posicions se situa com un observador del món, inquiet i curiós per descobrir, sempre amb compromís poètic. La seva obra és una composició sense partitura que trenca amb els formalismes de la videocreació local.

María Molina Peiró (Sevilla, 1979)
Artista audiovisual i cineasta espanyola amb seu a Amsterdam i Madrid. Va estudiar en la Universitat de Belles arts de Sevilla, la School of Visual Arts (Nova York) i és llicenciada (cum laude) en el Màster de cinema de la Netherland Film Academy. El seu treball se situa en la intersecció entre cinema, art i recerca. En la seva obra explora especialment les fronteres difuses entre el viu i el no viu, el natural i l'artificial o la ciència i el misticisme. Les seves obres s'han mostrat en multitud de museus, centres d'art i festivals de cinema com Washington National Gallery, Louvre Museum, Haus der Kulturen der Welt, Rotterdam Film Festival, BFI London film festival o Oberhausen Film Festival entre molts altres. Més enllà de la seva pràctica artística, ha treballat com a professora en el màster de cinema de la Netherland Film Academy i com curadora de cinema contemporani en l'Institut Cervantes d'Holanda.

 

El cielo las estrellas és una exposició comissariada per Hamaca.

 

Dates
Dimarts a diumenges. Del 7 de novembre de 2023 al 10 de març de 2024.

Horaris
De dimarts a dissabte de 11:00h a 21:00h i diumenges de 10:00h a 16:00h.

Centre cultural d'Espanya a Mèxic, 2ª planta
Pasaje cultural Guatemala 18 - Donceles 97, Colonia Centro, Alcaldía Cuauhtémoc, 06010 CDMX, México.