#HamacaAprèn > amb_artistes | 4 cartes d'amor

24 de juliol de 2023 Barcelona. 

Programa de tallers amb artistes 2023: quatre laboratoris de creació i pensament sobre la imatge en moviment dirigit a artistes, investigadoris, realitzadoris i, realment, a qualsevol interessadi en els espais de treball, continguts i pràctiques que es proposen.
En col·laboració amb Hangar i amb La Capella.

Intento fotografiarte.
Te hago un molde.
Te meto dentro.
Sé que un hombre puede ocultar otro.
Te das cuenta de todo.
Lo sabes.
Nadie se mueve tan despacio
si no es un seductor o un asesino.
Entonces paro, me concentro
y te pregunto mentalmente:
¿te estás riendo de mí?
¿Estás abusando de mi bondad?
¿Te estás burlando de mí, Rizzo?
¿Soy un ángel o una bayeta?
                                     –Los montes son tuyos (alberto cortés)

Les pràctiques que produeixen audiovisual generen sempre un fil de tensions ètico-polítiques que brollen d'un cervell, surten per un ull, travessen la cambra, el seu objectiu –o la pantalla del dispositiu des del qual trobem imatges que ens apropiem, o des del qual produïm imatges digitals–, surt per l'altre costat i es queda tirant dels mons que després veiem dins del rectangle de llum que és el vídeo acabat.

En aquesta edició d'#HamacaAprèn>amb_artistes tornem a enfangar-nos per a generar un recorregut que presta especial atenció a la pròpia pràctica. Tenim una sospita: en aquests temps que ens toquen necessitem més amor, estem carents d'això. ro gotelé proposava fa uns mesos al seu dimarts de vídeo que per a practicar l'amor és fonamental l'atenció i la curiositat. Totis lis artistes amb lis quals treballem en aquesta edició produeixen audiovisual experimental, ofereixen en aquestes trobades finestres escorredores a les maneres de pensar i desenvolupar projectes. Totes elles impliquen a les seves pràctiques formes d'amor que, tot i que enteses de diverses maneres, hom pot percebre a l'observar els seus treballs. Les seves pel·lícules ofereixen mirades atentes i curioses a mons complexos, les seves formes de fer estableixen tensions tan difícils com possibles amb els bocins d'imatges que recullen per a retratar vides, esdeveniments, canvis, històries.

Els quatre tallers que presentem al 2023 són 4 cartes d'amor; imaginem que prenen forma epistolar, com a canal generós pel transvasament de coneixements i idees en un context pedagògic. Cadascun a la seva manera, tots proposen pràctiques que ens situen de forma més atenta i present a la producció, recepció o altres formes d'implicació en la imatge en moviment.

Mateu al documental: tenir una idea és tenir una responsabilitat
Un taller amb Mireia Sallarès

 → 18, 20, 22 de setembre de 18.00 a 21.00 h
 → Preu: 20€ públic general / 10€ Amigues Hamaca 2
 → Lloc: Hangar
Al 2002, la cineasta nord-americana Jill Godmillow escriu el seu manifest Kill the documentary, as we know it. Vint anys després publica un llibre amb el mateix títol on explica llargament la necessitat de fer del llenguatge fílmic polític de no ficció quelcom complex. Una complexitat que estarà a l’alçada del que la poeta polonesa Wislawa Szymborska deia quan escrigué «la realitat es defineix a si mateixa, per això és més gran el seu misteri». En aquesta trobada, l’artista Mireia Sallarès compartirà alguns dels seus projectes, referents i metodologies en complicitat amb aquesta metodologia.
+ info

Temps present
Un taller amb
Valentina Alvarado Matos i Carlos Vásquez Méndez
 → 13 de desembre de 18h a 20:30h
 → Preu: gratuït mitjançant inscripció
 → Lloc: La Capella
La memòria pot referir-se al passat, però té lloc en el present. Crea situacions que activen el record com a esdeveniment. En temps present memòria i imatge conflueixen en una sessió teoricopràctica on a través de referències i revisions del treball de Valentina i Carlos –i altres– tractaran la presentització de la història en el present del llenguatge audiovisual.
+ info

Subjecte excèntric
Un taller amb Catarina Botelho

 → 23 i 25 de gener 2024
 → Preu: gratuït mitjançant inscripció
 → Lloc: La Capella i un altre lloc per revelar
Durant molt de temps, la identitat lesbiana va ser pràcticament invisible. A penes associada a imatges o imaginaris, quan es feia redundava en estereotips creats per mirades d'homes heterosexuals. En l'espai públic, les lesbianes eren especialment invisibles, cossos desmaterialitzats o transparents, que difícilment tenien llocs propis o cartografies. En aquest taller, amb l'ajuda d'algunes pel·lícules de l'arxiu Hamaca i altres materials, reflexionarem sobre la condició desmaterialitzada del cos lesbià i les seves primeres representacions i inscripcions en l'espai públic en les últimes dècades del segle XX.
+ info

Revisant el territori ›› Estètiques obsolescents com a formes de resistència
Un taller de cinema experimental en 16mm amb Yago Alcover de Crater-Lab

 → 30 de gener de 18:00h a 21:00h, 31 de gener de 17:00h a 20:00h, 1 de febrer de 18:00h a 21:00h
 → Preu: 50€ públic general / 25€ Amigues Hamaca 2
 → Lloc: Hangar
Aquest taller reflexiona de manera teoricopràctica sobre les transformacions que està patint el territori que envolta el laboratori i el centre d'arts Hangar i com aquestes afecten la manera en què es manifesten les formes de poder i transformació més violentes que sofrim de manera més immediata i plausible: les modificacions urbanístiques. Abordarem el cinema analògic com un aparell que manté múltiples potencialitats des de diverses perspectives, en tant que element creatiu, eina política i dispositiu de resistència. 
+ info

img: El naufraguito nº80 5 cartas de amor y 1 de ¡ahí te pudras!