PRESENTACIÓ: APOLOGIA/ANTOLOGIA

23 de setembre de 2016

1472145064_698279_1472145186_noticia_normal_recorte1-peque

 

Presentació d'Apologia/Antologia en Beursschouwburg vzw
Dimecres, 28 de setembre de 2016

Rue A. Ortsstraat 20-28, 1000 Brussel
www.hamacaonline.net/
www.beursschouwburg.be/

Apologia/Antologia: Recorreguts pel vídeo en el context espanyol posa a l'abast de docents, investigadors, artistes i públic en general la història del videoart estatal. El projecte editorial ve a pal·liar la manca d'una publicació antològica que reuneixi assenyalades produccions de les pràctiques desenvolupades en l'Estat. Aquesta iniciativa s'inspira en fructíferes compilacions realitzades en altres països, com la duta a terme per la distribuïdora americana Video Data Bank.

L'edició sorgeix de la necessitat de fer accessible i, sobretot, llegible la creació artística audiovisual, llançant llum sobre els més de quaranta anys d'història del mitjà. Apologia/Antologia visibilitza les genealogies de les diferents obres i artistes, i els vincles i els diàlegs que tenen lloc entre ells; facilitant, d'aquesta manera, el coneixement i la difusió dels usos del vídeo i el cinema. El títol doble, Apologia/Antologia, desvetlla la duplicitat dels impulsos motors del projecte: en primer lloc, la passió per l'art audiovisual; en segon lloc, la determinació per crear una eina útil historiogràfica.

Apologia/Antologia es materialitza en dos formats complementaris: una caixa de DVD (editada i distribuïda per CAMEO) i una pàgina web (dissenyada pel data activist Nicolas Malevé). La caixa de DVD conté vuitanta-cinc títols (647 minuts) que ajuden a desplegar el mapa genealògic d'aquest format, poc conegut en l'Estat espanyol. El paquet ho componen cinc discos i un llibret amb textos analítics. Cada disc està dedicat a un recorregut, articulat entorn d'un eix temàtic proposat per un dels cinc comissaris de l'equip editorial: Aimar Arriola, Eugeni Bonet, Gonzalo de Pedro, Neus Miró i Arturo/fito Rodríguez. Els títols de la compilació ofereixen una visió polièdrica i transversal del mitjà. Les obres han estat subtitulades a l'anglès i el llibret traduït a la mateixa llengua per facilitar la seva difusió i distribució a nivell internacional.

La publicació, que parteix del catàleg de la distribuïdora HAMACA, compta amb professionals de diferents generacions que han destacat en el mitjà: Albert Alcoz, Daniel Andújar | Technologies To The People, Arrieta/Vázquez, Eugènia Balcells, Agueda Bañón, Fernando Baños, Cecilia Barriga, Miguel Benlloch, Bestué-Vives, Eugeni Bonet, Cabello/Carceller, Alberto Cabrera Bernal, Maite Cajaraville, María Cañas, Daniel Chust Peters, Luis Cerveró, Javier Codesal, Eli Cortiñas, Colectivo de Cine de Madrid, Carles Congost, Juan Crego, Andrés Duque, El Perro, Lluís Escartín (con Olga Mesa), Marcelo Expósito, Jaume Ferrete y Rafa Marcos, Gerard Freixes, Dora García, Alberto González Vázquez, Marta de Gonzalo/Publio Pérez Prieto, Kikol Grau, Sally Gutiérrez, Xavier Hurtado, Tamara Kuselman, Diana Larrea, Joan Leandre, Los hijos, Los pioneros del siglo XX, Rogelio López Cuenca, Valeriano López, Xavier Manubens y Maite Minou, Marisa Maza, Julia Montilla, Joan Morey, Antoni Muntadas, Itziar Okariz, Juan Pablo Orduñez | MawatreS, Daniela Ortiz y Xosé Quiroga, Mabel Palacín, Agustín Parejo School, Javier Peñafiel, Félix Pérez-Hita, Sra. Polaroiska, Joan Rabascall/Benet Rosell, Tere Recarens, Antón Reixa, Josu Rekalde, Igor Rezola, Benet Rosell, María Ruido, Oriol Sánchez, Toni Serra, Carmen Sigler, León Siminiani, Llorenç Soler, Jaume Subirana/Gringos, Jaume Vallaure, Venga Monjas, Vídeo-Nou, Nuria Vila, Virginia Villaplana y Liliana Couso, Guillermo Trujillano.

La vocació divulgativa d'Apologia/Antologia s'amplifica al seu portal en línia, edició que possibilita el lliure accés a dues-centes cinquanta obres actualment. La pàgina web no és només un mecanisme per mantenir viu el projecte i seguir dotant-ho de continguts, sinó també una eina que permet superar el relat unívoc i plantejar nous recorreguts i lectures en relació a la video-creació. L'arquitectura d'aquest portal prioritza la llegibilitat de les relacions entre les obres per sobre de la seva existència atomitzada, i fa possible el comentari, la revisió, l'ús i l'agregació de continguts en el futur.

 

PROGRAMA

16:00-19:00
Decisions de programari en relació a la construcció d'una plataforma de visionat en línia
Taller dirigit per Nicolás Malavé i Michael Murtaugh

www.apologiantologia.net, s'inscriu en el marc de les noves possibilitats de distribució obertes per internet, superant amb això algunes de les limitacions de l'edició de la videocompilació en format DVD i facilitando la difusió dels continguts a major escala. La pàgina web no és només un mecanisme per mantenir viu el projecte i seguir dotant-ho de continguts, sinó també una eina que permet superar el relat unívoc i plantejar nous recorreguts i lectures en relació a la video-creació. L'arquitectura d'aquest portal prioritza la llegibilitat de les relacions entre les obres per sobre de la seva existència atomitzada, i fa possible el comentari, la revisió, l'ús i l'agregació de continguts en el futur. Tals característiques fan que la interfície passi de ser exclusivament retrospectiva a constituir-se, també, com a prospectiva.

En el taller, Nicolas Malavé i Michael Murtaugh, prendran la plataforma d'Apologia/Antologia com a punt de partida per dialogar sobre les diverses qüestions que planteja la publicació d'un gran nombre d'obres de vídeo a la xarxa. S'abordaran les diferents opcions filosòfiques i tècniques que van prendre els programadors, centrant-se en tres temes: el material i les limitacions tècniques, la classificació d'un gran conjunt de vídeos i les possibilitats obertes per tècniques algorítmiques per navegar de forma diferent la base de dades Apologia / Antologia.

Nicolas Malevé és artista visual, programador i data activist. Viu en treballa entre Brussel·les i Londres. Michael Murtaugh dissenya i investiga sobre bases de dades de comunitats, documental interactiu i eines per a les noves formes de llegir i escriure en línia, i imparteix classes en en el Piet Zwart Institute en Rotterdam. Malavé i Murtaugh desenvolupen el seu treball en Constant, una organització sense ànim de lucre dirigida per artistes de Brussel·les. Des de 1997 Constant ha estat activa en els camps de l'art, els mitjans de comunicació i la tecnologia. La pràctica artística d'aquesta plataforma és interdisciplinària i bolcada en temes com el treball col·laboratiu, la innovació tecnològica, l'intercanvi de dades o la noves (re)presentacions, les alternatives als drets d'autor, el (ciber)feminisme i l'ètica en internet.

20:30-21:00

Presentació pública d'Apologia/Antologia, a càrrec d'Eli Lloveras i Ana Manubens
Eli Lloveras dirigeix la plataforma de difusió i distribució de vídeo Hamaca. Llicenciada en Belles arts, va ser fundadora i integrant de YProductions, una productora cultural que ha realitzant tasques de producció, gestió, recerca i formació en l'àmbit de la cultura. Les línies de treball que ha dut a terme durant aquests anys abracen la producció artística, l'economia de la cultura, el treball cultural, la recerca en cultura, la crítica cultural, les polítiques culturals i la innovació en cultura. Tots aquests temes s'han materialitzat en jornades de debat com és el cas d'Estrategas a Barcelona, projectes editorials com Producta50 o Innovación en Cultura (2009, ed. Traficantes de Sueños), projectes audiovisuals com Bastante Tengo Conmigo Mismo i estructures de treball com a HAMACA.

Anna Manubens ha estat recentment nomenada Cap de Programes Públics del CAPC musée d'art contemporain a Bordeus. Prèviament, ha treballat com curadora independent, crítica i productora. Entre 2013 i 2016 ha residit entre Barcelona i Brussel·les, on va treballar per a l'organització dirigida per artistes Auguste Orts, dedicada a la producció d'i la reflexió ajusto a les pel·lícules d'artistes. Recentment, ha comisariat els projectes When you Fall Into a Trance (La Loge, Brussel·les, 2014), Moving Image Contours, co-comisariada per Soledad Gutiérrez, (Tabakalera, Sant Sebastià, 2015), Fer cos amb la màquina: Joachim Koester, (Blue Project Foundation, Barcelona, 2016) i Visceral Blue (La Capella, Barcelona, 2016). Ha estat professora associada en la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona) des de 2013 a 2016. Anteriorment, va ser directora artística de LOOP Festival, per les edicions de 2011 i 2012.

21:00-22:30
Programació de vídeo Camilo i Ocaña, comisariat per Alberto García del Castillo

Una programació composta per dues vídeos del col·lectiu llibertari barceloní Video-Nou, que va defensar l'apropiació dels mitjans de comunicació audiovisual. Actuació d'Ocaña i Camilo (1977) és un retrat de l'anarquista, artista, teatrero i travesti Ocaña, la seva millor amiga Camilo, el dibuixant underground Nazario i altres amics que actuen, es maquillen, es toquen i passen l'estona en companyia. Ocaña. Exposició a la Galeria Mec-Mec (1977) és un reportatge en què Ocaña presenta la seva pròpia exposició en la galeria Mec-Mec mentre recita poemes, canta i balla al costat de Camilo, els videastas i altres persones. Aquests dos vídeos estan acompanyats per una selecció de passatges que contenen les vívides i afectuoses descripcions que Esther Newton dedica a les seves amigues Tiger, Billy, Tris, Godiva, Lola, Jim, Jean, Dodi Turner, Bo Sutter, Wanda, Jane, Judy, Gus, Tim, Bonnie i uns altres en el seu assaig Mother Camp: Female Impersonators in America (1972).

Alberto García del Castillo comissaria aquest itinerari curatorial a partir de la plataforma en línia Apologia/Antologia. Alberto escriu i comissaria sobre qüestions comunitàries, feministes i queer. Les seves últimes publicacions són Minven (amb Steev Lemercier, en curs), Oslo (amb Lars Laumann, en la revista Girls Like Us, 2016), Midpoint (Laurie Charles, Louise Osieka i Marnie Slater, 2016) i Retrospective (2014). Recentment, ha co-comisariat el festival La Kermesse héroïque (amb Louise Osieka, 2016), el simposi Pollination. Pansies (2015) i co-comissaria la plataforma Bons Temps, Int. (amb Marnie Slater, des de 2014).

******


Iniciativa d'Eli Lloveras i Anna Manubens, l'edició d'Apologia/Antologia és una coproducció d'HAMACA, Tabakalera (Centre Internacional de Cultura Contemporània en Donostia/Sant Sebastià) i Universitat del País Basc (UPV/EHU); i compta amb la col·laboració d'AC/E (Acció Cultural Espanyola), MECD, la Generalitat de Catalunya, Hangar i CAMEO.

Més informació:
Web d'Apologia/Antologia:
www.apologiantologia.net