RESOLUCIÓ DE LA CONVOCATÒRIA DE LA FI DEL MÓN

20 de desembre de 2022

S'ha fallat la primera convocatòria de la fi del món, en la qual 13 vídeos han estat seleccionats i formaran part del catàleg d'HAMACA per a ser arxivats, documentats i distribuïts a nivell estatal i internacional. Els criteris de selecció s'han basat en la pertinència i interès de les peces com a artefactes audiovisuals individuals i autònoms, i la seva rellevància per a ser incorporades en l'arxiu tant com elements significatius del d'audiovisual experimental com en relació a la temàtica de la convocatòria. Però també s'ha atès les tensions, ressonàncies i preguntes transversals entre el conjunt de peces seleccionades.

La fi del món ja va ser, molts mons ja van acabar, i el mondable tal com volem entendre-ho és una cosa tan radicalment material i operatiu com ficcional i per tant generatiu. I gràcies a la multitud de perspectives i sensibilitats portades a les ribes d'HAMACA pels realitzadors participants, hem aconseguit eixamplar la noció unívoca, singular, presentista i terminant de fi del món que impera. La convocatòria afirmava que "(s)e ha estès tremendament la decepció i angoixa cap al futur; la cerca d'un marc de seguretat, d'estabilitat o del senzill condueix reiterativament a binarismes enfrontats; la postveritat i estratègies de manipulació informativa van donant més i més lloc a pensaments conspiranoics; s'estén la desconfiança en la institució ciència —la pròpia institució ciència no ha estat a l'altura del pensament sociopolític dels temps. La crisi climàtica és una urgència a atendre i les circumstàncies permeten que es converteixi en un altre camp d'especulació del neoliberalisme o del que es coneix com a “capitalisme verd”. Així mateix, la intensitat i rapidesa a la qual estan subjectes els canvis geofísics i socials, així com el procés de degradació dels recursos planetaris, promou la sensació de pèrdua de sentit". La selecció recull extensions cap endarrere i als costats d'aquesta afirmació, en un temps no necessàriament lineal, entenent que amb el desenvolupisme dels 80's i els 90's ja es van acabar mons, que la violència colonial ha aconseguit sens dubte acabar amb molts mons i no obstant això en simultanejo altres nous, solidaris i exuberants continuen emergint, que els mons normatius capacitistes i expertocèntrics s'acaben amb les crisis ontoepistèmiques en sèrie i d'aquí emergeixen subjetivacions, tècniques i comunitats altres com les diskas, les llegues, les enebé. Que, potser també des dels arxius de l'audiovisual i com diu Paz Peña, "podem abraçar un present sostenible i un futur afirmatiu i pensar una tecnologia íntimament embullada amb el teixit social i amb nosaltres mateixes: una tecnologia per a la nostra adaptació als múltiples fins."(Paz Peña O., 2022)

Des del jurat, compost per Toni Navarro, Jara Rocha i l'equip d'HAMACA considerem que la representació dels fins de mons --desitjats o indesitjables-- continua sent clau en l'anàlisi contemporània de la realitat, sobretot en l'actual cicle semiopolític on des de posicions ultraconservadores una sèrie de discursos ecocides, feixistes i tecnosolucionistes continuen copant els àmbits de major visibilitat. Ens alegrem d'haver rebut tants materials i produccions que, amb diferents polítiques, escales i estètiques, ofereixen noves reflexions entorn de la crisi sociopolítica del règim petrocapitalisa patriarcocolonial.

Els vídeos seleccionats són:

 

Els vídeos es poden consultar a https://hamacaonline.net/titles/

 

 

Recolza: