TALLER: Creació en 16mm

2 de novembre de 2018

 

A càrrec de ADRIANA VILA GUEVARA i LUIS MACIAS


Taller d'exploració i experimentació en 16mm on els participants aprendran a usar una càmera bolex, filmar a partir d'un exercici col·lectiu de rodatge, revelar a mà la pel·lícula en procés de revelat blanc i negre reversible, i veure els resultats projectats en el seu format original. L'objectiu és dominar els diferents dispositius d'aquest format analògic parant especial esment al revelat com a procés creatiu.

En la creació cinematogràfica tots els processos són controlats pels cineastes a excepció del revelat de pel·lícula, desactivant així la possibilitat d'experimentar amb les qualitats estètiques del format analògic. Les tècniques de revelat artesanal permeten l'exploració al vontant de la resposta de la llum i els seus (d)efectes al moment de l’“alquimia fílmica” estrenyent així la relació íntima que manté el cineasta amb la pel·lícula.

Aquest taller proposa la realització d'una pel·lícula a col·lectiva filmada amb càmera 16mm, per després posar en pràctica diversos processos de revelat: el desenvolupament en negatiu, reversible-inversible i altres mètodes experimentals.

Es realitzarà una primera sessió teòrica sobre cinema analògic i experimental, així com una introducció pràctica i tècnica. Posteriorment es realitzarà un rodatge utilitzant diferents tècniques de filmació en 16mm com fosos, encadenats, sobreimpressions, canvi de velocitats de filmació. Per posteriorment revelar les pel·lícules amb diferents tècniques de processament.

PROGRAMA

1-Introducció al revelat de pel·lícula blanc i negre 16mm.
Materials necessaris.
Emulsions i pel·lícules.
Els processos de l'emulsió. Filmació, revelat, projecció.
Químics vs Productes Naturals.
La preparació dels químics.

2-Filmació en 16mm.
La càmera de cinema 16mm
La càrrega del xassís i pel·lícules.
Exercici de filmació.

3-Revelat. Processos bàsics.
Revelat Negatiu.
Revelat Reversible.
Revelats experimentals, solaritzats, croat…

4.- Projecció final

OBSERVACIONS
El taller subministrarà tots els materials i dispositius necessaris per a la filmació, el revelat i la projecció del resultat final.


ADRIANA VILA GUEVARA i LUIS MACIAS són un duo de cineastes/artistes dedicats a l'exploració de la materialitat i inmaterialidad del cinema i com a acció, performance o instal·lació. Co-fundadors del laboratori de cinema analògic independent de Barcelona Crater-Lab, dedicat a la producció i programació de cinema experimental analògic, així com la recerca i formació a través de tallers teòrics i pràctics de cinema experimental en super8,16mm i altres formats argèntics i analògics. Han impartit tallers i seminaris en diferents Centres d'art, educatius, i festivals de cinema a Europa, Amèrica Llatina i Estats Units, al costat de les seves performances i peces de cinema expandit que s'han vist entre uns altres en: Espanya (LOOP Festival, La Virreina, Europes International Festival, L’Alternativa, La Pedrera Festival de Prop, Primavera Sound, Sonar, Mostra de Cinema periferic S8, MEM), Itàlia (Analogica Film Festival) Argentina (Bienal de la imagen en movimiento BIM), Cuba (Festival de Videoarte de Camagüey), Brasil (Museo da Arte Moderna da Bahia, Curtas Belo Horizonte, Dobra cine experimental), Venezuela (Cinemateca Nacional, Museo de Bellas Artes), Mèxic (Centro de Cultura Digital, Laboratorio de Experimentacion Cinematográfica, Centro de las Artes de San Agustín), Colòmbia (Muestra Internacional de Documental de Bogotá), Francia (Le 102, le Periscope, RE-MI Bains Argentics), Suïssa (Cave 12, Oslo10 Gallery), Alemanya (Schmalfilmtage) Estats Units (Microscope Gallery, Millenium, Echo Park film Center, Crossroads film Festival, MonoNoAware Festival), Holanda (Rotterdam Film Festival IFFR).

ASPECTES PRÀCTICS

Durada: 12 hores
Dates: Divendres, 2 de novembre de 16:00 a 20:00h | Dissabte, 3 de Novembre de 10:00 a 14:00h i de 16:00 a 20:00h
Preu: gratuït
Inscripcions: aquí
Lloc de realització: Hangar (Carrer Emilia Conranty, 6-18. 08018 Barcelona)

Un curs d'Hamaca. Amb la col·laboració d'Hangar, Ajuntament de Barcelona, Generalitat de Catalunya i MECD.