Taller per a docents: Tecnocolonialisme de butxaca

21 de desembre de 2019

Teconolonisalisme de butxaca. Taller de desmuntatge

Curs per a docents en col·laboració amb el MACBA

Amb una mirada atenta, aquest taller examina les implicacions polítiques (econòmiques, estètiques, ecològiques, colonials) que nien en els dispositius de producció audiovisual mundana i quotidiana, com els smartphones. El plantejament metodològic del curs consisteix a articular teoria (lectures, discussions en grup, problematització i invenció de discursos oportuns davant la complexitat del present de les tecnociències de la imatge i la sextualitat contemporànies) i pràctica (desmuntatge i especejament, enginyeria inversa i recerca material/experimental per equips) per tal de desenvolupar plegats, diagramàticament, recursos (per exemple editorials i en format pòster) que després (es) puguin continuar pol·linitzant a l’aula, de manera situada.

Dates: Els dimarts 3, 10 i 17 de març i 28 d'abril de 18 a 21 h

Emplaçament: MACBA (La Cuina)

Preu: Gratuït

Inscripció i reserves: mail: educacio@macba.es | telèfon: 93 412 13 14

Formadores

Jara Rocha investiga, media i experimenta amb els estudis culturals de la tecnologia i les materialitats polítiques des d'una sensibilitat trans*feminista, tendint a atendre les urgències semiòtic-materials del mundà. Por exemple, junt amb Femke Snelting, actualment té cura del projecte Possible Bodies (tecnoecologies de la volumetria), amb Nicolas Malevé investiga les promeses dels algorismes de visió artificial, con Xavier Gorgol i Kym Ward estudia les operacions somatopolítiques de producció de veu a la sèrie de tallers «Vibes & Leaks», amb Lucía Egaña observa els mecanismes del passing institucional, amb Joana Moll mesura les forces del tecnocolonialisme més quotidià i amb Laura Benítez i Helen Pritchard tensiona la noció de reparació parcial escrivint «queer analytics» amb respecte a experiències de mal. Sempre des de la inter-dependència, ha compartit el seu treball –en forma de text,
taller, instal·lació o performance– a entorns com Constant (Brussel·les), Transmediale (Berlín), MNCARS (Madrid), LUMA (Arlès), UdelaR (Montevideo), Goldsmiths (Londres), Mediacity Biennale (Seül), Schloss Solitude (Stuttgart) o MIT (Cambridge).


Joana Moll és artista i investigadora. La seva feina explora críticament com les narratives postcapitalistes afecten l'alfabetització de les màquines, els humans i els ecosistemes, i treballa sobre la materialitat d'Internet, la vigilància, l'anàlisi de perfils socials i les interfícies. Ha presentat i exposat la seva feina a diferents museus, centres d'art, universitats, festivals i publicacions d’arreu del món com Venice Biennale, MAXXI, MMOMA, Laboral, CCCB, ZKM, Ars Electronica, HEK, Photographer’s Gallery, Korean Cultural Foundation Center, Chronus Art Center, University of Cambridge, Goldsmiths University of London, University of Illinois, ETH Zürich, École d'Art d'Aix en Provence, British
Computer Society, The New School, CPDP 2019, Transmediale, FILE and ISEA entre molts d’altres. La seva feina ha aparegut en diversos mitjans de premsa internacionals incloent The Financial Times, Der Spiegel, Quartz, Wired, Vice, The New Inquiry, Netzpolitk, El Mundo, O’Globo, La Reppublica, Medium, Fast Company, NBC o MIT Press. Apart és cofundadora del grup de recerca Critical Interface Politics, amb seu a Hangar i de l'Institute for the Advancement of Popular Automatisms. Actualment és professora convidada a la Universitat de Potsdam.