En procés: Una revisió taxonòmica des dels moviments socials (projecte de Julia Cortegana)

July 1, 2024

Algunes notes sobre la participació i la paraula


El passat 17 de juny es va realitzar una trobada en línia entre diversis participants del projecte Una revisió taxonòmica des dels moviments socials, entre els quals es trobaven acadèmiques que okupen espais (Carmen Muriana, Virginia Villaplana, Tatiana Sentamans), artistes queer (Jero dels Sants) i col·lectius organitzats al voltant del feminisme incloent i LGTBIQA+ (Col·lectiu de Front, Sevilla; Arxiu de Ca La Dona, Barcelona). Fins a aquest moment, havien participat individualment i amb altres participantis en el projecte revisitant part de l'arxiu d'HAMACA des d'una òptica feminista, transfeminista i queer . En la revisió individual s'havien problematitzat qüestions relacionades amb les paraules triades per a definir els vídeos en el seu etiquetatge; per aquest motiu, s'han proposat termes actualitzats per a incloure en la taxonomia d'HAMACA.

L'objectiu d'aquesta reunió era crear un espai (virtual) perquè lis participantis de la recerca poguessin conèixer-se, intercanviar idees i reflexionar en comú. Per a això, es va proposar la creació d'un glossari col·lectiu, en el qual definir termes proposats en sessions anteriors i resoldre dubtes respecte a la nomenclatura, considerant els matisos que poden tenir les paraules segons el seu origen, ús i context. Des del començament, es va tenir molt clar un enfocament dirigit cap a una catalogació inclusiva, situada i reflexiva.

El procés de creació del glossari va començar amb termes fonamentals. Per exemple, per a definir les etiquetes que s'utilitzarien en el catàleg, primer es va definir la pròpia paraula “tag” o "etiqueta". L'etiqueta és un objecte problemàtic que, al mateix temps que visibilitza, està categoritzant i retallant els espectres. Aquesta problemàtica va conduir a una reflexió sobre els desafiaments que planteja l'etiquetatge en un arxiu –com la jerarquia, la mirada única, la categorització i la passivitat de li usuàrii. Per a enfrontar aquests desafiaments definim l'etiqueta com un “disparador”, és a dir, com un agent que pot crear significat per si mateix en situar-se en posicions contrahegemòniques, incòmodes. I si definíssim una peça sobre pràctiques sexuals queer amb l'etiqueta “autoretrato”? L'etiqueta es converteix en una aliada per a expressió ideològica de l'arxiu, sent capaç d'activar percepcions i oferir lectures en lloc d'adaptar-se a una mirada merament descriptiva i passiva.

Durant la reunió, es van abordar diferents aproximacions conceptuals, com la diferència entre queer i dissidència sexual. Mentre que “queer” es trobava com a terme en un lloc molt consensuat, des de la reapropiació de l'insult per a definir un nivell identitari, sexual i afectiu dins de l'espectre del contrahegemònic, la dissidència sexual es va definir com "una resposta als imaginaris del neofeixisme-restringits". Com un enfrontament. A més, es van revisar diferents accepcions acadèmiques de termes com les variants en l'escriptura de LGTBI / LGTBIQ+ / LGTBIQA+; la diferència entre performativitat i el performance sota l'òptica de Butler; o l'evolució i amplitud terminològica entre transgènere (més relacionat amb el món LGTBIQA+ anglosaxó) i “trans”. No obstant això, aquest procés col·lectiu també va reflectir una pluralitat de punts de vista en incloure termes que van més enllà de l'àmbit acadèmic: sorgits de l'experiència personal i l'emoció, com a “indefensió apresa”; de la inspiració poètica com en “Des-identificació” de Miguel Benlloch (relacionat amb els seus escrits); o, fins i tot, la possibilitat d'inventar paraules noves que desafiïn les lògiques del glossari tradicional, com a "J.oda" (responent a l'oda, homenatge).

La dinàmica de la reunió es va plantejar com un espai per al diàleg i la construcció col·lectiva, en el qual cada paraula va ser qüestionada des de múltiples perspectives. Aquesta manera de generar un coneixement tan específic –com pot ser el de les definicions– ja plantejava una ruptura amb la forma tradicional de la descripció arxivística i la catalogació. I és per això que, tenint sempre les cures presents, decidim delimitar el treball a la posada en comú reflexiva i oberta, per a després continuar el treball de les definicions de manera en línia durant la recerca.
 

Relatoria per Julia Cortegana, investigadori seleccionadi en la Convocatòria d'investigació Hamaca > alumni EQZE 2024 per a incorporar-se en l'equip de revisió taxonòmica de l'arxiu Hamaca al febrer-setembre 2024.