La hipòtesi del cinema: Hamaca

March 22, 2023

Sessió de presentació i projecció a la Cineteca Madrid


Hamaca presenta la seva proposta d'aprenentatges en relació al vídeo experimental. Ho farà a través de tres peces del catàleg que han estat mostrades des del programa públic dels últims anys i han servit per a posar en relació audiovisual experimental, nous públics i urgències polítiques del present.

LA VEDA (Paco Chavinet, 2019, 36’)
A mig camí entre el cinema assajo i el vídeo-souvenir, s'emmarca aquesta història sobre els vincles familiars. Utilitzant les imatges gravades en un creuer que van fer els seus pares, l'autor invoca una societat distòpica on els problemes de la convivència col·lectiva els resol un algorisme, i en la qual la prohibició de l'avortament és compensada amb una llei que permet als progenitors enjudiciar als seus fills si a l'edat de 30 anys no han complert amb les expectatives posades sobre ells. En La Veda, la veu en off de l'autor deriva sobre les seves figures paternals, despullant-les amb brutal honestedat sota la mirada d'un buit existencial amb forma de virus i amb l'únic testimoniatge d'una càmera de vídeo que és tractada com si fos un ésser nouvingut al món.

FOLKLORE II (Patricia Esquivias, 2008, 15’)
Una xerrada d'història comparada de Patricia Esquivias. El tema, similituds entre les idees i dades de Felip II (rei d'Espanya en el segle XVI) i Julio Iglesias (cantant espanyol del segle XX). Malgrat la distància temporal entre totes dues biografies Patricia aconsegueix establir múltiples paral·lelismes pels quals entre els dos existirien menys de “sis graus de distància”. I tot en anglès.

THE SASHA (María Molina Peiro, 2019, 20’)
En 1972 l'astronauta Charles Duke aterra en la lluna en el Apollo XVI. Ell és l'encarregat de prendre fotos de la superfície lunar amb una càmera d'alta resolució.
The Sasha qüestiona la veracitat de la documentació fotogràfica, mentre investiga la perspectiva humana en la Terra i la nostra lluita constant amb les nostres limitacions temporals i espacials. Des de l'exploració de l'espai al ciberespai, des d'una lluna analògica en 1972 a una lluna virtual en Google Earth avui. Una història sobre universos paral·lels on l'eternitat sembla perdre's entre enquadraments i interfícies.

Lloc: Cineteca Madrid, Matadero. Plaza de Legazpi 8, Madrid.
Data i hora: 22 de marzo, 20:00 h
Preu: 3,5 €
→ Compra de entrades