Mateu al documental: tenir una idea és tenir una responsabilitat

Sept. 18, 2023

Un taller amb Mireia Sallarès
18 de setembre de 18:30 a 21:30 h / 20 i 22 de setembre de 18:00 a 21:00 h


Imatge: Intertítols del film What Godmilow Taught, 2014 de Mireia Sallarès
 

Al 2002, la cineasta nord-americana Jill Godmillow escriu el seu manifest Kill the documentary, as we know it. Vint anys després publica un llibre amb el mateix títol on explica llargament la necessitat de fer del llenguatge fílmic polític de no ficció quelcom complex. Una complexitat que estarà a l’alçada del que la poeta polonesa Wislawa Szymborska deia quan escrigué «la realitat es defineix a si mateixa, per això és més gran el seu misteri». Godmilow pertany a un tipus de cineastes que tenen clar que cal fer films de no ficció no només quan es tenen “coses a mostrar” sinó (i sobretot) quan es tenen “coses a dir”, que als 70’s van començar a fer films d’autor de no ficció amb idees radicalment noves que canviaren les formes de produir i llegir allò que anomenem documentals. Una manera de produir sentit que tenia clar que tenir una idea és tenir una responsabilitat. Una responsabilitat que necessita a la imaginació perquè com ens avisa l’Úrsula K. Le Guin, escriptora de ciència ficció: «en els somnis comença la responsabilitat», perquè «en la imaginació, comencem a ser l’altre. Soc tu. Cauen les barreres». En aquesta trobada l’artista Mireia Sallarès compartirà alguns dels seus projectes, referents i metodologies en complicitat amb aquesta manera de fer.

El taller inclou una mostra de treballs o recerques en curs per part de lis assistents, que seran comentades durant l'última sessió.


A qui va dirigit:
A artistes i qualsevol persona interessada en la creació o reflexió cinematogràfica de no ficció de dimensió política.

Què fa falta portar de casa:
Si vols compartir un projecte, pots portar allò que sigui més rellevant o significatiu per a comunicar el teu procés i les teves cerques. Si vols mostrar algun fragment, et demanem que no superi els 5 minuts.

Durada: 9 hores
Dates i horari: tres sessions: 18 de setembre de 18:30 a 21:30 h, 20 i 22 de setembre de 18:00 a 21:00 h
Preu: 20€ públic general / 10€ Amigues Hamaca opció 2
Lloc: Hangar (tallers Antigues oficines). C/ Emilia Coranty 8-16, Barcelona.

→ INSCRIPCIONS
 

Mireia Sallarès
Artista i professora convidada en l'Institut Supérieur des Artes de Toulouse. Llicenciada en Belles arts a la Universitat de Barcelona, amb estudis de cinema en la New School University de New York. Els seus treballs són resultat de llargues recerques de vida sobre temes essencials i en lluita contra la construcció de la subjectivitat dels discursos dominants. La noció de vida viscuda és l'eix que articula tota la seva obra. El seu últim projecte Història potencial de Francesc Tosquelles, Catalunya i la por ha rebut el premi de videocreació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el festival LOOP Barcelona, 2021. Un dels seus projectes recents, Kao malo vode na dlanu, una recerca sobre la noció d'amor realitzada a Sèrbia, va rebre el premi Ciutat de Barcelona d'Arts Visuals 2019 i el premi ACCA 2019; i és el segon capítol de la seva encara inacabada Trilogia dels conceptes escombraries (veritat, amor i treball). Las Muertes Chiquitas, el seu projecte de major projecció internacional, és una recerca sobre l'orgasme femení com a problema polític, realitzada a Mèxic en el 2009. Les seves obres s'han presentat internacionalment i algunes d'elles formen part de la col·lecció MACBA. L'editorial Arcadia ha publicat diversos dels seus llibres.


Aquest taller pertany al programa #HamacaAprèn > amb_artistes2023 | 4 cartes d'amor.