Humano Caracol (3). Steve Paxton

Ixiar Rozas


El tercer retrat d'aquesta sèrie, Humano caracol (3).Steve Paxton, està dedicat a a el coreògraf americà creador referent en el que s'ha conegut com a nova dansa i en la coreografia experimental. Amb la col·laboració artística de la companyia Mal Pèl (Pep Ramis i María Muñoz), ens endinsarem en el paisatge cinètic, cognitiu i sensitiu de Paxton per a trobar-nos amb un creador apassionant. L'enregistrament es desenvolupa mentre els tres creadors elaboraven compost orgànic.

Steve Paxton és un dels artistes més influents de la seva època. Paxton es va formar amb Merce Cunningham i José Limón. Va treballar i va investigar el moviment amb Yvonne Rainer i Trisha Brown. Va ser membre fundador del grup experimental Grand Union i en 1972 va iniciar el desenvolupament del que després es diria el Contact improvisation, una forma de dansa que utilitza les lleis físiques de fricció, gravetat i inèrcia per a explorar les relacions entre els ballarins. Paxton considera que també les persones que no s'entrenen poden contribuir a la forma de la dansa, creença que li va portar a una indagació en els moviments pedestres. Després de treballar amb Cunningham i desenvolupar la “chance coreography”, va arribar a la conclusió que qualsevol moviment és dansa i se centro en el moviment del caminar. Des de llavors la seva vida en el camp (en una petita localitat del nord d'USA) es completa amb la recerca de les relacions entre els moviments quotidians inconscients i el nostre conscient.

L'objectiu d'aquest projecte és investigar en una documentació audiovisual en moviment que se situï en un llindar d'obertura.

Imaginem per un instant la veu de Gilles Deleuze mentre explica: “Escriure, crec, és sempre esdevenir alguna cosa. Però per aquesta mateixa raó un tampoc escriu per escriure. Crec que un escriu perquè una mica de la vida passi en un [...] I un esdevé alguna cosa; escriure és esdevenir. Però és esdevenir el que un vulgui, menys esdevenir escriptor. I és fer tot el que un vulgui, menys arxiu. Bé, l'arxiu no em mereix menys respecte, no té res de dolent, perquè un fa arxiu, però només té interès en relació amb una altra cosa. D'haver-hi motius per a fer arxiu, responen, justament, al fet que hi ha una altra cosa que... i que, mitjançant l'arxiu, un aferrarà tal vegada... una mica d'aquesta altra cosa”. És un extracte del L´abecedaire, un extens i intens diàleg entre el pensador francès i Claire Parnet publicat pòstumament en format vídeo.

Humà caragol és una sèrie d'arxius micropoéticos. Presenta retrats audiovisuals sobre creadors contemporanis: Emine Sevgi Özdamar (Turquia, 1946), Dionsio Canyes (Tomelloso, 1949) i Steve Paxton (Arizona, 1939).

Pensar en moviment. Humà caragol entén el viatge com a itinerari obert a l'experiència, com a narració d'imprevisibles, d'intensitats mòbils i immòbils. Cerca traçar línies en la trajectòria i en l'experiència d'aquests creadors.

Els tres retrats que de moment componen aquesta sèrie són posades en situació: un viatge amb tren des de Berlín a Sant Sebastià, una carta lliurada a Nova York i l'elaboració de compost orgànic.

En Humà caragol proposo desenvolupar un arxiu micropoético, un document que busca abastar els contextos i les trajectòries, una documentació en moviment que busca “aquesta altra cosa” que planteja Gilles Deleuze.

Fitxa Tècnica

  • Títol: Humano Caracol (3). Steve Paxton
  • Direcció: Ixiar Rozas
  • Producció: Periferike, L´animal a l´esquena, Mal Pelo. 2009.
  • Durada: 00:35:00
  • Llenguatges: Espanyol
  • Subtítols: Anglès
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: NTSC - PAL
  • Llicència: Copyright