El Torito

Isabel María


El Torito és una tenda de proveïments situada al centre d'Alemanya, a la ciutat de Kassel (famosa per la Documenta, quinquennal mostra d'art contemporani). Des que va obrir les seves portes, aquest comerç ha estat un referent per a la comunitat espanyola resident a la comarca, no solament pels productes que provenen directament del país sinó com a punt de trobada dels habitants emigrats d'aquest.

Cada dijous arriben des d'Espanya les mercaderies al Torito, per la qual cosa els veïns espanyols que viuen en aquesta comarca alemanya es congreguen en la tenda per aconseguir les seves viandes predilectes i conversar sobre les seves circumstàncies. A manera de conte, a través d'un «Érase una vegada ...» Tàcit, comença aquest relat de no ficció, on els noms dels «personatge» van apareixent en la pantalla quan entren per la porta del comerç. Tots ells es van unint a les converses ja iniciades. El debat sobre la multiculturalitat espanyola i les seves diferents nacions apareix des del principi. Com comenta Dolores, la protagonista barcelonina i propietària del Torito, «heu d'anar a l'estranger per saber el que és ser espanyol». A més es troba la discussió sobre la raó d'emigrar. Durant els anys seixanta a Espanya es va fomentar que els habitants en atur laboral sortissin del país cap a altres països amb majors recursos. Alemanya va ser un dels quals més desplaçats espanyols va rebre, com és el cas de la ciutat de Kassel a la qual va arribar mà d'obra per a la seva fàbrica Volkswagen. La identitat, la nacionalitat i el complex que és el dia a dia assumint les diferències culturals entre Espanya i Alemanya. —Què fem nosaltres aquí?— pregunta «L'home Gallego» —A Espanya es viu la vida— conclou. Encara que també es plantegen les raons per no tornar definitivament al país d'origen, sobretot pels fills. A mig camí entre l'ascendència hispana i el naixement germà aquests han desenvolupat tots els seus vincles (les seves amistats, els seus estudis, la seva progènie, etc.) al país d'adopció. Aquestes i altres converses són preses per Isabel María, revelant com a l'interior del Torito es reforça la disposició d'un sentit de comunitat, com si anés una ambaixada casolana.

Aquest documental de creació està realitzat a partir de l'experiència personal de l'autora, ja que la tenda estava sota la seva casa a Kassel. Isabel María confia que els seus interlocutors, amb els quals ella mateixa conversa, es mostrin de manera espontània a través de les seves pròpies expressions. Per això aconsegueix un document tan proper i domèstic, tant en l'enregistrament com per la complicitat íntima amb aquest entorn definit a través de trobades casuals amb els clients. L'acció performativa, de captura de l'instant en aquest assaig audiovisual, prové d'un treball sense guió previ i amb càmera en mà. Enregistraments extrets d'una realitat quotidiana per explicar aquesta història a través del muntatge que adquireix un paper determinant i revela la interpretació personal de l'autora. Al seu torn és un documental amb interès etnogràfic i antropològic, ja que està imbricat en un procés social, com va ser la migració espanyola a Alemanya durant la dictadura de Franco.

Carlos Trigueros

Fitxa Tècnica

  • Títol: El Torito
  • Direcció: Isabel María
  • Producció: Isabel María. 2002.
  • Durada: 00:19:44
  • Llenguatges: Espanyol
  • Subtítols: Anglès
  • Format original: Quicktime
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: PAL
  • Llicència: Copyright