Voyage en Orient

Rogelio López Cuenca


Expliquen els homes dignes de fe (però Alá sap més) que en els primers dies va haver-hi un rei de les illes de Babilònia que va congregar als seus arquitectes i mags i els va manar construir un laberint tan complex i subtil que els homes més prudents no s'aventuraven a entrar, i els que obstaculitzen es perdien. Aquesta obra era un escàndol, perquè la confusió i la meravella són operacions pròpies de Déu i no dels homes. Amb el caminar del temps va venir a la seva cort un rei dels àrabs, i el rei de Babilònia (per fer burla de la simplicitat del seu hoste) ho va fer penetrar en el laberint, on va vagar afrontat i confós fins a la declinació de la tarda.

Llavors va implorar socors diví i va donar amb la porta. Els seus llavis no van proferir cap queixa, però li va dir al rei de Babilònia que ell a Aràbia tenia un altre laberint i que, si Déu era servit, l'hi donaria a conèixer algun dia. Després va tornar a Aràbia, va ajuntar els seus capitans i els seus alcaids i estragó els regnes de Babilònia amb tan venturosa fortuna que va derrocar els seus castells, va trencar les seves gents i va fer captiu al mateix rei. Ho va amarrar damunt d'un camell veloç i ho va portar al desert. Van cavalcar tres dies, i li va dir: "Oh, rei del temps i substància i xifra del segle!, en Babilònia em vas voler perdre en un laberint de bronze amb moltes escales, portes i murs; ara el Poderós ha tingut a bé que et mostri el meu, on no hi ha escales per pujar, ni portes que forçar, ni fatigoses galeries per recórrer, ni murs que et veden el pas."

Després li va deslligar les lligadures i ho va abandonar a la meitat del desert, on va morir de gana i de set. La glòria sigui amb Aquell que no mor. Los dos reyes y los dos laberintos, Jorge Luis Borges (El Aleph, 1949).

Aquest vídeo forma part del projecte El paraíso es de los extraños (http://www.malagana.com/paraiso/paraiso.html) i proposa un recorregut no lineal, assajant un tipus de narració policèntric, rizomàtic, amb la intenció de proposar una lectura crítica i irònica dels tòpics de la fabulació de l'exotisme orientalista, a través de l'esquema aparentment caòtic de l'arabesc, fórmula decorativa que no és aliena a la tela d'aranya ni al laberint. Ni al laberint invisible, transparent, a cel obert, que construeixen la supèrbia i la ignorància.

 

 

Fitxa Tècnica

  • Títol: Voyage en Orient
  • Direcció: Rogelio López Cuenca
  • Producció: 2000.
  • Durada: 00:17:30
  • Formats: Betacam Digital - DVD
  • Sistemes de TV: NTSC - PAL
  • Llicència: Creative Commons