Hamacaonline

Catàleg

Notícies

Sally Gutiérrez


Després de llicenciar-se en Belles arts a la Universitat Complutense de Madrid Sally Gutierrez es va traslladar amb una beca a Berlín, on va passar diversos anys desenvolupant el seu treball artístic i participant en el corrent artístic així com en diverses iniciatives d'artistes independents en el districte Mitte, després de la caiguda del mur.

Al 1998 es va desplaçar a Nova York en amb una beca Fulbright, per realitzar el Master d'Estudis Mediàtics a la New School University.

Al 1999-2000 va ser becada en el Whitney Museum of American Art Independent Study Program i al curs 2000-2001 va gaudir de la beca/residència del Lower Manhattan Cultural Council World Views en el pis 92 de les Torres Bessones.

Després del seu retorn a Madrid al 2001 ha creat el mètode d'ensenyament d'art, bilingüe i no competitiva, Art & English amb la seva germana Gabriela Gutierrez Dewar, amb la qual també co-dirigeix curts documentals. Actualment segueix passant part de l'any a Berlín i viatjant a Nova York amb freqüència.

Sally Gutierrez ha participat en nombroses exposicions, tant a Europa com a Estats Units. Els seus vídeos s'han vist en numerososos festivals de vídeo i cinema.

Ha impartit classes a la New School University, al Col·legi Alemany de Madrid i ha donat diversos tallers de Art & English , a més de diverses xerrades i conferències sobre el seu treball artístic. Actualment treballa en diversos projectes nous.

Obres

Statement

Sally Gutiérrez treballa amb formats expandits en un camp híbrid entre l'art contemporani, l'assaig visual i el documental. Des d'una posició crítica feminista i post/de-colonial, els seus projectes artístics recorren les formes d'habitar, resistir i (sobre)viure en unes geografies on l'espai i els objectes són també actors socials a les xarxes i les crisis de la globalització.

En contextos com Sud-àfrica o Filipines, Sally Gutierrez ha desenvolupat projectes basats en l'estreta col·laboració amb les comunitats i organitzacions locals. El seu llargmetratge documental Tapologo, co-dirigit amb la seva germana Gabriela, es va veure en centres d'art, museus, sales de cinema i televisió i va participar en més de 60 festivals internacionals obtenint vuit guardons - però també s'ha convertit en un instrument d'intervenció social i de producció de coneixement en diversos continents. El seu projecte Villalba Explica es va anticipar a l'esclat de la bombolla immobiliària i financera espanyola, retratant el conflictiu desenvolupament urbà en la perifèria d'un Madrid a punt de ser assotat per la crisi.

La seva última producció Ta Acordaba Tu el Filipinas? adquirida pel Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia s'ha presentat en nombrosos festivals i centres d'art. El film explora les petjades i fantasmes de la globalització passada i present, a través de l'exploració crítica de les restes i hibridacions de l'idioma espanyol.

Sally Gutiérrez explora altres modalitats de treball i subjectivació autorial mitjançant la participació en col·lectius com a Declinació Magnètica, on conflueixen comissaris i teòrics a més d'artistes de diverses disciplines en un règim de col·laboració horitzontal i hibridació metodològica.